Elevi botoșăneni în tabăra națională de ecologizare de la Sâmbăta de Sus

În perioada 14-17 iulie, 162 de elevi din județele din nord-estul țării au participat la proiectul ‘Tineretul implicat în activități de protecția mediului’, ce se desfășoară în lunile iulie-august la Academia Teologică de la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Proiectul este implementat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport (ARCES) din București, în parteneriat cu Agenția Română de Consultanță și cu Centrul Social-Cultural-Religios ‘Patriarhul Teoctist’ din Capitală și finanțat din Fondul de Mediu al Ministerului Mediului și Pădurilor. Județul Botoșani a fost reprezentat de 20 de elevi merituoși și profesorul voluntar Rozalia Groza de la Școala Generală Numărul 11 din Botoșani. ‘Cum au ajuns în zona de munte, priveliștea minunată i-a făcut pe copii să înțeleagă că va fi o tabără de neuitat, lucru care s-a și confirmat pe parcursul șederii lor aici. Nici nu aveau de ce să fie altfel, deoarece condițiile de cazare, masă și programul taberei au fost foarte bune. După ce au participat la dezbateri privind tipurile de poluare, agenți poluanți, efectele nocive ale poluării asupra darului divin numit ‘natură’, toți participanții la tabără au trecut la punerea în practică a celor învățate. Acțiunile de ecologizare au fost adevărate întreceri între echipele celor șase județe, câștigătoare fiind pădurea și împrejurimile mănăstirii’, a mărturisit prof. Rozalia Groza

Activități recreative și prelegeri cu folos duhovnicesc

În una dintre zile, beneficiarii taberei au mers într-o excursie în orașul Sibiu, unde au vizitat mai multe obiective turistice: Catedrala mitropolitană Ortodoxă, unde elevii s-au închinat și au ascultat un cuvânt de învățătură, Muzeul Național Brukenthal, grădina zoologică ș.a. Sâmbătă, 16 iulie, după ce fiecare echipă s-a prezentat în cadrul taberei cu poezii, cântece și scenete, a avut loc un concurs de cunoștințe generale, câștigătoare fiind echipa botoșăneană. ‘Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un superb foc de tabără unde toți elevii au cântat, au dansat, s-au bucurat de prieteniile legate în această perioadă de neuitat și au slăvit pe Dumnezeu pentru aceste zile minunate și pentru dragostea cu care au fost înconjurați atât de organizatorii taberei, cât și de părintele stareț, arhimandritul Ilarion Urs. În ultima zi, după ce copiii au fost recompensați cu premii și diplome, însoțiți de profesorii voluntari, au pornit spre casă, fericiți că au legat noi prietenii, au învățat lucruri noi și cu dorința de a transmite și colegilor lor de școală sau joacă cele învățate în acest loc mirific și binecuvântat de Dumnezeu, numit Sâmbăta de Sus. Mulțumim și pe această cale tuturor organizatorilor și rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească efortul lor’, a spus prof. Rozalia Groza.

Comentarii Facebook


Știri recente