Eforturi comune pentru prevenirea și combaterea alcoolismului

„Este mare nevoie de eforturi comune susținute pentru prevenirea și combaterea alcoolismului în România”. Aceasta este una dintre concluziile Conferinței „Abuzul și dependența de alcool în România. Politici. Servicii. Oameni”, organizată vineri, 4 martie, de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor, la Hotelul Marriott din București, informează „Ziarul Lumina”. Patriarhia Română a fost reprezentată la acest eveniment de părintele Iulian Negru, coordonatorul Programului Național Antidrog al Patriarhiei Române și al Centrului de consiliere și reabilitare a persoanelor dependente de alcool și alte droguri ‘Sfântul Nicolae’ din cadrul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Părintele Iulian Negru a vorbit celor prezenți despre elementele primare de spiritualitate a adicției alcoolice, subliniind necesitatea prezenței preotului în acțiunile de prevenire și combatere a consumului excesiv de alcool.

„În cadrul conferinței s-a arătat că este nevoie de un efort comun atât al cercetătorilor care fac statistici ale prevalenței consumului de alcool și droguri pe regiuni, cât și al tuturor celor implicați în combaterea alcoolismului, pentru a pune bazele unei strategii de lucru pe termen lung în ceea ce privește ajutorarea celor dependenți de alcool”, a spus părintele Iulian Negru.

Au mai susținut prelegeri pr. dr. Dan Prelipceanu, președinte ALIAT, dr. Silvia Florescu, reprezentant al Școlii Naționale de Sănătate Publică, Ruxandra Iliescu, șef-serviciu ORDT din cadrul ANA, Florentina Furtunescu din cadrul Institutului de Sănătate Publică, și Wim Buisman, expert internațional în domeniul abuzului de substanțe psihoactive. La eveniment au fost prezenți și Jan Derck van Karnebeeck și Flavius Campean, reprezentanți ai Heineken România, și Constantin Bratu, director general al Asociației ‘Berarii României’, care, deși sunt producători și distribuitori de produse alcoolice, s-au declarat împotriva consumului excesiv de alcool. Și-au mai exprimat disponibilitatea de a se implica în combaterea alcoolismului reprezentanți ai mai multor ONG-uri din țară și Cristina Isar, președinte al Centrului Național de Studii pentru Medicina Familiei.

Conferința de vineri se înscrie în cadrul proiectului strategic ‘Centrul de Incluziune socială pentru persoanele dependente de alcool’, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013, implementat de Asociația ALIAT.

Comentarii Facebook


Știri recente