Ora de religie are un rol esential in sistemul de invatamant romanesc. In cadrul orei de religie se urmareste educarea comportamentului moral al elevilor prin cunoasterea invataturii de credinta crestina. Tocmai de aceea, ora de religie se impune a fi mentinuta atat in ciclul primar, cat si cel gimnazial si liceal, adica in clasele I – XII. Mai multe informatii despre importanta orei de religie si despre caracterul ei formativ ne-a oferit prof. psiholog Claudia Carausu, de la Liceul de Informatica din Iasi: ‘Este singura disciplina din plaja orara care face cunoscuta elevului invatatura despre Dumnezeu, este cea care ii da posibilitatea elevului sa reflecteze la intrebari fundamentale privind sensul vietii lui, rolul lui in aceasta viata, in aceasta societate, modul in care poate sa devina un stalp al acestei societati, rolul moralitatii in dezvoltarea lui profesionala. Cu totii, in calitatea noastra de oameni, avem momente in care datorita bulversarilor sociale trebuie sa ne regasim intr-o credina, intr-o liniste, intr-o intelepciune. Si atunci unde mergem? Mergem la un duhovnic, mergem la Biserica, pentru ca acolo ne cream senzatia si ne analizam perceptiile, si avem tot timpul convingerea ca este bine ca putem sa ne regasim pe noi. In acest context social atat de bulversant, cred ca educatia religioasa isi propune de fapt aceasta cunoastere a identitatii fiecaruia’. Mentionam faptul ca noul Proiect al Legii Invatamantului din Romania, prin articolul 10 (aliniatul 1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal.
Biserica Sf. Apostoli din Chișinău va avea statut de Catedrală Mitropolitană: Se caută fonduri pentru pictură
Biserica parohială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Buiucanii Noi, Chișinău, va primi statutul de Catedrală Mitropolitană a Basarabiei după finalizarea lucrărilor de pictură și amenajare. Pe șantierul de lucru au efectuat o vizită…
Duminică se trece la ora de vară 2023. Timpul în Biserică
România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ora 3 devine ora 4, astfel, duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă zi din 2023 cu doar 23 de ore.…
Egumenul Ghervasie, care a rectitorit Pocrovul, pomenit la zece ani de la plecarea la Domnul
Părintele Protosinghel Ghervasie Gheorghe, cel care a condus timp de 35 de ani obștea Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamț, a fost comemorat duminică, la un deceniu de la trecerea la cele veșnice. După Sfânta Liturghie,…
Asociația Filantropia organizează o colectă umanitară în perioada Postului Mare
Asociația Filantropia Ortodoxă, filiala Bistrița-Năsăud, organizează campania umanitară „Faptele bune – urcuș spre Înviere!” pe perioada Postului Mare, prin care vor să ofere persoanelor nevoiașe, celor singuri, celor bolnavi și celor închiși un prilej de…
Peste 1000 de elevi din București au participat la olimpiada de religie, etapa județeană
În Bucureşti şi în toate judeţele din ţară s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie. În Capitală, examenul a avut loc în fiecare sector, reunind peste 1000 de participanţi. În Sectorul 2, proba s-a…