Editura Patriarhiei Române, la Târgul Internațional „Gaudeamus”

Târgul Internațional „Gaudeamus – Carte de învățătură”, ediția a XVI-a, se deschide azi la Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo. „Astăzi, Târgul de carte «Gaudeamus» este cea mai mare manifestare de acest tip din sud-estul Europei și în același timp este unul dintre cele mai așteptate evenimente atât de cunoscători, cât și de publicul larg”, a spus președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune, Maria Țoghină, organizatorul târgului. În acest an sunt 385 de expozanți, peste 530 de evenimente care se desfășoară pe 14.000 de metri pătrați, informează „Ziarul Lumina”.

Printre editurile prezente la Târgul Internațional „Gaudeamus” se află și Editura Institutului Biblic din cadrul Patriarhiei Române, care propune o largă varietate de titluri din diverse colecții. Alături de cărți de cult, scrieri biblice, lucrări pastorale, vizitatorii pot găsi la standul editurii cărți de muzică, cărți pentru copii, albume.

Vasile Bănescu, directorul Editurii Institutului Biblic, a precizat că, și în acest an, intituția este prezentă la târgul de carte pentru a fi în contact direct cu cititorii. „Această manifestare este o ocazie ideală de a facilita contactul publicului cu o carte singulară, în contextul actual, cum este cartea religioasă. Acum poate avea loc contacul publicului cu o carte cu care poate că se întâlnește mai rar”, a spus directorul editurii, adăugând că astfel editura este prezentă în acest cadru în care pot fi găsiți scriitori și editori cu care poate întreține un contact direct. Referitor la creșterea interesului pentru carte religioasă, Vasile Bănescu a spus că acesta este un fapt, fiind vorba, în opinia sa, de paliere diferite. Astfel, există un public relativ constant al cărții religioase clasice, precum și un public în căutare de carte religioasă cu o exprimare mai elitistă. Directorul editurii Institului Biblic consideră că publicul caută cartea religioasă în contextul „agresiunii materialiste prezente acum în media care pune accentul pe nonspiritualitate, astfel că publicul caută opusul a ceea ce îl agresează, cartea religioasă”.

La Editura Institutului Biblic, printre titlurile care pot fi găsite la stand, în colecția „Scrieri Biblice” se numără „Biblie sinodală” – ediție a Sfântului Sinod, format 0,53 aurită; „Biblie sinodală – ediție a Sfântului Sinod, format 0,73 simplă; „Biblie sinodală” – ediție a Sfântului Sinod, format 0,73 aurită; „Biblia sinodală” – format A4; „Învățătură de Credință sau Catehismul”; „Mica Biblie”; „Noul Testament cu Psalmii”.

În colecția „Cărți de Cult” se pot găsi volume precum „Acatistul și viața Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”; „Aghiazmatar”; „Apostol”; „Arhieraticon”; „Carte de rugăciuni” – legată; „Carte de rugăciuni” format mic; „Creștinul la Sfânta Liturghie”; „Mineiul pe luna august”; „Mineiul pe luna decembrie”; „Mineiul pe luna iulie”; „Mineiul pe luna martie”; „Mineiul pe luna octombrie”; „Mineiul pe luna septembrie”; „Octoih mare”; „Panahida”; „Penticostar”; „Prohodul Domnului”; „Prohodul Maicii Domnului”; „Psaltirea”; „Slujba Învierii”.

În colecția „Lucrări pastorale și omiletice” se găsesc titluri precum „O viață în slujba Bisericii și a școlii românești”, volum omagial arhid. prof. dr. C-tin Voicu; „Mergând, învățați…” Predici la toate duminicile și sărbătorile de peste an, de pr. prof. dr. Vasile Gordon; „Pe treptele slujirii creștine”, de PF Teoctist; „Predici la pericopele apostolului duminical” de pr. prof. dr. Leon Arion; „Predici la Postul Mare” de Patriarhul Nicodim Munteanu; „Predici la Sărbători Împărătești” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Predici – Slujind lui Dumnezeu, slujim oamenilor” de PS dr. Vasile Coman; „Predici” de Octavian Popescu.

La „Texte patristice și lucrări post patristice” sunt volume precum „Cateheze” de Sf. Chiril al Alexandriei; „Cuvântări împotriva anomeilor, Către iudei”, de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre desfătarea celor viitoare, să nu deznădăjduim” Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre feciorie, Apologia vieții monahale” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre mărginita putere a diavolului” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre preoție”, de Sfinții Ioan Gură de Aur, Grigore Dialogul, Efrem Sirul; „Despre schimbarea numelor, răbdare, tărie” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Despre Sfânta Treime” de Sfântul Chiril al Alexandriei în col. PSB vol 40; „Dogmatica” de Sf. Ioan Damaschin; „Filocalia” (vol. I) – trad. de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Filocalia” (vol. II) – trad. de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Filocalia” (vol. III) – trad. de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Omilii la Ana, Omilii la David și Saul” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Facere” (vol. I) de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Facere” (vol. II) de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Lazăr, Despre rugăciune” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omilii la Sf. Ev. după Matei” de Sf. Ioan Gură de Aur în col. PSB vol. 23; „Omilii și predici” de Asterie al Amasiei; „Omiliile despre pocăință, Viața Cuv. Maria Egipteanca” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Omiliile la statui” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Patericul” de Sf. Grigore Dialogul; „Scrisorile către persoane oficiale” de Sf. Ioan Gură de Aur; „Tâlcuiri la Sfânta Scriptură” de Sf. Ambrozie al Milanului în col. PSB vol. 52; „Viața Sfântului Ioan Gură de Aur” de Sf. Paladie și Teodor al Trimitundei; „Viața și învățăturile Sf. Grigorie Palama” de pr. prof. dr. D. Stăniloae.

Printre titluri de „Teologie ortodoxă contemporană” se află „Spiritualitate și comuniune” de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; „Cartea deschisă a Împărăției” de IPS Bartolomeu Anania; „Tradiție și înnoire în slujirea liturgică” (vol. III) de pr. prof. dr. Nicolae D. Necula; „Taina Preasfintei Treimi” de pr. prof. Boris Bobrinskoy; „Teologie Ortodoxă și Știință” de Adrian Lemeni; „Cartea neamului lui Iisus Hristos” de lect. dr. Constantin Preda; „Epistola către Tit” de pr. fr. Sabin Verzan; „Propovăduirea apostolică” de lector dr. Constantin Preda; „Studii de teologie patristică” de ahid. prof. dr. Constantin Voicu.

La „Gaudeamus” participă și Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu titluri precum „Călătorind cu Dumnezeu – înțelesul și folosul pelerinajului” de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Confessing the Truth în Love” de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Euharistia” de pr. dr. Gheorghe Ispas; „Făclii de Înviere – Înțelesuri ale Sfintelor Paști” de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Foame și sete după Dumnezeu – înțelesul și folosul postului” de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; „Lumina din viața oamenilor” de arhim. Timotei Aioanei; „Palatul Patriarhiei” de Nicolae Iorga; „Liturghierul lui Macarie, 1508-2008” 2 volume; „Misiune pentru mântuire” de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Târgul „Gaudeamus” 2009 a fost inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativității și Inovării, fiind organizat de Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul poate concura, ca amploare, cu unele din cele mai importante manifestări similare din Europa. Suprafața târgului a ajuns în acest an la circa 14.000 mp, Pavilionul Central Romexpo fiind aproape integral ocupat. Anul acesta manifestarea beneficiază de un buget de aproximativ 400-450.000 de euro, a spus Vladimir Epstein, directorul evenimentului, conform Mediafax. „Evident, a trebuit să facem un slalom printre probleme cum ar fi criza, gripa nouă, campania electorală care tocmai e în curs, dificultățile majore ale expozanților noștri care sunt, după cum știm, din categoriile nefavorizate ale pieței românești”, a mai spus Epstein. „Anul trecut am avut 400 de expozanți, anul acesta sunt 385 – pe fiecare dintre acești 15 expozanți care lipsesc îi regretăm. Dar să vedem și partea bună a lucrurilor – anul trecut am avut 400 de evenimente, anul acesta – 500”, a mai spus el.

Programul de manifestari al ediției cuprinde peste 530 de evenimente organizate în mai multe locații special amenajate în incinta pavilionului și în cadrul standurilor expozanților. Dintre acestea, aproape 60% constituie lansari sau prezentări de volume ale unor autori români.

Printre secțiunile speciale din cadrul târgului se află „Bursa Educația” la care participă în premieră Universitatea Harvard. O altă secțiune este Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”. Expoziția de carte bibliofila „Amprenta Gutenberg: renașterea cărții bibliofile” a artistului Mircia Dumitrescu este organizată pentru a celebra Anul European 2009 al Creativității și Inovării. Expoziția prezintă o istorie ilustrată a literaturii române prin ediții unicat de poezie română în varianta bibliofilă, bilingvă, de la Mihai Eminescu la Nichita Stănescu și Basarab Nicolescu.

Secțiunea „București 550 – memoria documentelor” este organizată de Biblioteca Metropolitană București (BMB), fiind dedicată aniversarii a 550 de ani de la prima atestare documentară a orașului București.

Premiile Târgului Internațional „Gaudemus” vor fi decernate în ultima zi a manifestarii, duminică, 29 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente