Editura mitropolitana Trinitas a lansat inca doua volume la Librex 2006

Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a lansat in aceasta dupa amiaza, la Iasi, in cadrul Targului National de Carte ‘Librex 2006’, doua noi carti. Este vorba despre volumul al II-lea al cartii ‘Istoria Bisericii Ortodoxe Romane’ semnata de catre pr. prof. dr. Mircea Pacurariu si de cartea ‘Religii in dialog’ semnata de catre pr. prof. dr. Nicolae Achimescu. Moderatorul evenimentului a fost parintele Nicoale Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas, care a subliniat importanta aparitiei acestor doua volume: ‘Dorim ca sa va prezentam doua aparitii recente la Trinitas: o carte de istorie bisericeasca, de fapt este o opera de referinta, cartea pr. prof. dr. Mircea Pacurariu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, ‘Istoria Bisericii Ortodoxe Romane’, volumul al II-lea, pentru ca tot la noi s-a publicat si volumul I, si in curand va fi publicat si cel de-al III-lea volum. Cea de-a doua carte este o carte scrisa de pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, titularul catedrei de Istoria si Filozofia Religiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi’.

Volumul al II-lea al cartii ‘Istoria Bisericii Ortodoxe Romane’ semnata de catre pr. prof. dr. Mircea Pacurariu a fost prezentat astazi in cadrul lansarii de catre arhim. drd. Emilian Nica, asistent la Facultatea de Teologie Ortdoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Pr. prof. univ. dr. Mircea Pacurariu, autorul celor trei volume a Istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, este de mult timp un nume cu rezonanta in cercetarea istorica bisericeasca, cel mai avizat istoric bisericesc din zilele noastre. Dupa ce in anul 2004, la acelasi Targ National de Carte Librex, era prezentat volumul I al Istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, anul acesta, aceeasi prestigioasa Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ne supune atentiei volumul al II-lea. Are pe prima coperta imaginea cu biserica Manastirii Horezu, ctitorita de Sf. Voievod Constantin Brancoveanu, iar pe ultima coperta este tiparit un fragment din prefata semnata de mitropolitul Moldovei Iustin Moisescu la volumul ‘Monumente istorice bisericesti din Mitropolia Moldovei si Sucevei’, Iasi, 1974. Dupa ce in primul volum autorul descrie istoria Bisericii noastre din primele veacuri pana in veacul al XVI-lea, inclusiv, cu cel de-al II-lea cuprinde tot parcursul Bisericii noastre in secolele XVII – XVIII, doua secole cu multe personalitati si bogate evenimente spirituale ale poporului roman’.

Cartea ‘Religii in dialog’ a fost prezentata chiar de autorul acesteia, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, care a evidentiat importanta comunicarii interculturale si religioase: ‘Am scris in general mai mult ca istoric al religiilor si, analizandu-mi propria mea opera de pana acum, am incercat sa o evaluez in aceasta lucrare pe care Editura Trinitas, cu atata generozitate a editat-o, am incercat sa dau glas si teologului din mine pe marginea acestor probleme. Dialogul in cartea mea este o stare de spirit, este o stare harica, pentru ca nu toti oamenii asa cum ar trebui au aceasta capacitate de a dialoga, o capacitate de care avem atata nevoie in societatea de astazi atat de tumultoasa. Trebuie intotdeauna sa fim pregatiti si sa avem aceasta putere interioara de a-i asculta pe ceilalti, oamenii care sunt altfel decat esti tu’.

In prima zi a Targului National de Carte de la Iasi, Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a mai lansat ieri volumul ‘Contacte Etnice si interferente culturale din Nordul si Vestul Marii Negre. De la colonizarea greaca pana la cucerirea otomana’, volum care contine prelegeri si studii prezentate la Iasi in perioada 12 – 17 iunie 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente