Editia a VIII-a a Simpozionului ‘Hristos: Calea, Adevarul si Viata s-a deschis in aceasta seara la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Iasi.

La Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cartierul Galata din Iasi a debutat in aceasta seara, incepand cu orele 17.00, Editia a VIII-a a Simpozionului ‘Hristos: Calea, Adevarul si Viata’. In acest an, tema Simpozionului este ‘Sfintii Parinti ai Bisericii – calauze ale vremurilor noastre’.

Simpozionul dezbate probleme de actualitate si are ca invitati parinti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, precum si de la alte facultati de la Universitatile iesene. Dintre participanti vor conferentia Parintele Constantin Andrei – protopop al Protopopiatului Iasi I, Preot Conf.Dr. Vasile Nechita – inspector pe probleme de Religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean – Iasi, Preot Lect.Dr. Ilie Melniciuc si Preot Lect.Dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Preot Dr. Vasile Vaida – paroh al Bisericii Sfantul Nicolae Copou din Iasi, Preot Ioan Carciuleanu, Preot Mircea Stoleriu – parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, Prof.Dr. Alexandru Husar, Prof.Dr.Gheorghe Macovei, Conf.Dr. Codrin Cutitaru.

Simpozionul s-a deschis in aceasta seara la orele 17.00 cu Expozitia de icoane bizantine a studentilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si de la Facultatea de Arte Plastice din Iasi, expozitie intitulata Lumina lina.

Inainte de a incepe Simpozionul Hristos: Calea, Adevarul si Viata, Parintele Mircea Stoleriu – parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Iasi ne-a spus care este scopul acestei Expozitiei de icoane intitulata Lumina lina: ‘Editia a VIII-a a Simpozionului Hristos: Calea, Adevarul si Viata se deschide in acest an cu Expozitia de icoane bizantine intitulata Lumina lina. Sunt aproape 40 de icoane si 13 studenti expozanti. Calitatea acestor icoane este deosebita, remarcabila. Prin aceasta Expozitie s-a dorit stimularea interesului pentru icoana, pentru frumos pentru ca, in zilele de azi, dialogul dintre icoana si arta obisnuita este necesar si benefic.’

De asemenea, in cuvantul sau, Parintele Mircea Stoleriu a vorbit despre ceea ce este o icoana si despre importanta cinstirii icoanelor: ‘In primul rand, icoana este cea care lumineaza si calauzeste, prin harul care izvoraste din ea, mana si mintea celui care o picteaza. In acelasi timp, icoana este si un exercitiu interesant, valoros, poate chiar o piatra de poticnire: suntem chemati sa admiram frumosul, care, dupa Sfantul Dionisie Areopagitul, vine din Dumnezeu: Dumnezeu este frumusete, iar izvorul frumusetii este totdeauna in Dumnezeu. Frumosul care izvoraste din Dumnezeu ar trebui sa acopere lumea. Icoana bizantina prezinta un frumos care nu este din lumea aceasta. Icoana bizantina nu este luminata, pentru ca ea este un izvor de lumina. Chipul sfantului reprezentant pe icoana este izvor de lumina. Unele elemente anatomice sunt prezentate intr-un anume fel: fruntea, nasul, gatul, mana vin cu infatisari care surprind la confruntarea cu realitatea. Se implineste stralucit in icoana ideea de a te indeparta de fotografie pentru ca icoana bizantina conduce catre spiritualizare. Daca se gandeste in plan teologic chipul spiritualizat, atunci in icoana se observa pe chipul Sfantului reprezentant trairea si intalnirea cu Dumnezeu.’

Parintele Lect.Dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi a vorbit despre faptul ca icoana este indispensabila Ortodoxiei si fara ea nu poate exista o cale sigura catre Dumnezeu: ‘In Biserica Ortodoxa, icoana este o realitate vie, o prezenta care induhovniceste si care trimite la legatura deosebita pe care trebuie sa o aiba crestinul cu Dumnezeu. Icoana este Biblia in imagine, este Scriptura, este invatatura ilustrata prin reprezentarile pe care le avem. Icoana este o realitate fara de care nu se poate trai in Biserica Ortodoxa si fara de care nu exista Ortodoxie, dupa cum spunea Parintele Arhimandrit Teofil Paraian de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus. Intr-adevar, icoana este o realitate fara de care nu poate exista calea sigura catre Dumnezeu din partea crestinului care se straduie sa-L cunoasca si sa-L traiasca pe Dumnezeu.’

La final, Corul Parohiei Adormirea Maicii Domnului a interpretat mai multe colinde cu ocazia apropierii marii sarbatori a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Maine, incepand tot cu orele 17.00, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, Simpozionul Hristos: Calea, Adevarul si Viata va continua cu expunerea referatelor de catre profesori si parintii profesori , referate care au ca tema Sfintii Parinti ai Bisericii – calauze ale vremurilor noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente