Ediția a VI-a a expoziției de fotografie dedicată părintelui Teofil, la București

Oameni care au aparținut familiei pământești a părintelui arhimandrit Teofil Părăian (3 martie 1929 – 29 octombrie 2009), duhovnicul de odinioară de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din Țara Făgărașului, s-au adunat joi, 9 februarie, la vernisajul expoziției itinerante de fotografie, intitulată ‘De dragul Părintelui Teofil’. Expunerea poate fi vizitată până la 24 februarie, la Galeria Institutului Irecson, din Calea Victoriei nr. 2, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Evenimentul, programat la ora 17:00, s-a bucurat de prezența unui public (câțiva dintre cei prezenți, nevăzători) numeros, cald și senin, asemenea chipului părintelui Teofil, care le zâmbea din fotografiile de pe simeze.

Între prieteni

Audiența a fost încântată de fotografiile vechi din colecția Mănăstirii Brâncoveanu (făcute în mare parte de fotograful familiei regale Emil Fischer), precum și de fotografiile recente, realizate de prieteni apropiați ai părintelui. Pentru detalii vizitați: www.dedragulparinteluiteofil.ro.

Chipuri dragi ale părintelui Teofil, oameni care i-au marcat existența – duhovnicul dânsului, părintele Serafim Popescu, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Boca, poeta Zorica Lațcu – se distingeau în cuvintele de admirație ale vizitatorilor mici și mari. Un alt chip, cu totul deosebit, chipul părintelui Paisie Olaru de la Sihla, despre care cineva spunea că este frate geamăn cu părintele Teofil, veghea atmosfera din partea superioară a sălii. Expoziția a fost întregită de o serie de texte reprezentative din cuvântările părintelui.

Un om frumos de bucuros

De dragul părintelui bucuriei au fost prezenți și au luat cuvântul prieteni buni care, în ciuda vremii geroase, au venit de la kilometri distanță pentru a împărtăși tuturor celor prezenți din colecția de amintiri legate de arhimandritul Părăian. Redăm în cele ce urmează, succint, luările de cuvânt din cadrul vernisajului.

‘L-am cunoscut pe părintele în 1983, când am venit la mănăstire. A fost primul meu duhovnic din mănăstire. Părintele a fost ascultător, pot să folosesc cuvintele până la moarte, părinților care am fost conducători ai mănăstirii, chiar fiind mai tineri. Sperăm ca prin această expoziție și prin cărțile scrise de părintele Teofil, dânsul să rămână viu în inimile noastre mulți ani și de acum încolo’, a spus cu emoție părintele Ilarion Urs, starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

‘Expoziția aceasta ne prezintă chipul unui om care a devenit frumos, pentru că a gândit frumos. Un om care ne-a zâmbit în viață ne zâmbește și dincolo de moarte, prin chipul său pe care l-a lăsat mărturie. Ne putem folosi de experiența de viață a părintelui Teofil pe care ne-a lăsat-o în zecile de cărți și sutele de înregistrări. Nu uitați nici de îndemnul acesta al părintelui: ‘Gândiți frumos ca să trăiți frumos și să fiți fericiți”, a mărturisit părintele Mihail Bobârnat, ultimul ucenic de chilie al părintelui Teofil.

‘L-am cunoscut pe când aveam 14 ani. Mi-a pus mâna pe cap, m-a binecuvântat și m-a răscolit pentru tot restul vieții mele. Să-l cinstim prin viața noastră, nu prin mărturisirile noastre. Doamne, ce-i mai plăceau poeziile… Avea o sensibilitate ieșită din comun’, a povestit cu mult dar preotul Cornel Ursu, protopop onorar de Făgăraș, al cărui timbru vocal aduce aminte de cel al părintelui Părăian.

‘Părintele a fost pentru mine chipul lui Dumnezeu. Cu toții avem nevoie să ni-L arate cineva pe Dumnezeu. Pentru mine și pentru mulți din generația mea, și poate și dintre dumneavoastră, prin părintele Teofil l-am văzut pe Dumnezeu și L-am simțit pe părintele așa cum este Dumnezeu – tată primitor, iubitor, îngăduitor, dar care ne și mustra când era de mustrat’, a completat preotul Sabin Vodă, de la postul de radio ortodox ‘Reîntregirea’.

‘Meritul expoziției și al părintelui, care este subiect al fotografiei și autor al expoziției, este acela că ne aflăm aici împreună. Fără părintele, nici cei din fotografii nu ar fi contribuit la sentimentul pe care îl simțim acum, acela că ne aflăm acasă. Să avem folos din chipul părintelui…’, a adăugat preotul Bogdan Scorțea, redactor al revistei ‘Ortodoxia’.

‘Simpla vedere a chipului părintelui Teofil, de o nesfârșită și blândă luminozitate, un chip care este oglinda unui suflet păstrând neofilită o sfântă candoare paradiziacă, liniștește și aduce pace și bucurie, desprindere instantanee de poverile acestei lumi’, a zis Costion Nicolescu, cercetător științific.

‘Este un proiect care bucură lumea și ne bucurăm și noi. Și o facem în mod firesc și este foarte bine. Prin acești vorbitori se reflectă chipul părintelui, ceea ce face ca fiecare ediție să fie specială. Sigur se bucură de această expoziție, care este de datoria noastră să o organizăm, după cum Sfântul Apostol Pavel spunea: ‘Aduceți-vă aminte de mai marii voștri’. Apoi, ‘Lumina nu poate fi ținută sub obroc”, a încheiat preotul Ioan Gînscă, curatorul expoziției.

Comentarii Facebook


Știri recente