Ediția a V-a a simpozionului Mehedinți-istorie, cultură și spiritualitate

Episcopia Severinului și Strehaiei desfășoară în perioada 5 – 8 iunie 2012, mai multe acțiuni religioase, istorice, culturale și artistice sub genericul Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate – ediția a V-a, potrivit episcopiaseverinului.ro. Manifestările amintite sunt prilejuite de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2012 ca „An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor” la care se adaugă pentru Eparhia Severinului și Strehaiei următoarele teme: Vlahii în istorie; 380 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a lui Matei Basarab și diverse comunicări de istorie, spiritualitate și aniversări.

La acest demers științific, ce se va desfășura la Hotel Severin din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, sunt invitați ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoți cu preocupări istoriografice, istorici și specialiști în domeniu, profesori de discipline istorice, sistematice și practice de la Facultățile de Teologie din țară.

Aproximativ 70 de persoane vor susține comunicări.

„În cadrul acestor manifestări, marți, 05 iunie 2012, în deschiderea simpozionului, va avea loc un recital susținut de corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Vor urma comunicări susținute de înalții ierarhi, precum și de către invitații la simpozion. Tot în această zi va avea loc lansarea volumelor Vlahii din nordul Peninsulei Balcanice în Evul Mediu, autor prof.univ. dr. Sorin Șipoș, Identitate, cultură și tradiții comune în spațiul transfrontalier România-Serbia, autor Episcopia Severinului și Strehaiei și Asociația Ariadnae Filum și Mehedinți, istorie cultură și spiritualitate, ediția a IV-a, autor Episcopia Severinului și Strehaiei. Miercuri 06 iunie a.c., vor urma comunicări în plen unde vor fi prezenți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți din toate protopopiatele județului Mehedinți, precum și credincioși din întreaga Eparhie a Severinului și Strehaiei. În zilele de 07 și 08 iunie a.c., vor avea loc dezbateri în plen pe teme istorice și teologice unde vor fi susținute diverse comunicări științifice legate de istoria, cultura și spiritualitatea județului Mehedinți. Scopul acestui simpozion este de a evidenția importanța Sfântului Maslu ca Taină a vindecării trupului de suferință și a vindecării sufletului de boala păcatului, importanța cunoașterii învățăturii corecte despre Sfântul Maslu și totodată importanța implicării Bisericii, la nivel parohial în activitatea socială, dând expresie grijii față de omul în suferință. De asemenea se are în vedere promovarea valorilor culturii și educației creștin-ortodoxe în cuprinsul Episcopiei Severinului și Strehaiei. Prin derularea acestui simpozion se urmărește intensificarea trăirii creștin-ortodoxe, aprofundarea cunoașterii istoriei și culturii românești din Mehedinți. Materialele prezentate vor fi valorificate prin editarea de publicații. Prin derularea acestor manifestări ne dorim o revigorare a vieții culturale mehedințene.” a spus consilierul cultural al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintele Iulian Nedelcu.

Comentarii Facebook


Știri recente