Ediția a III-a a festivalului „Maică, pururea Fecioară”

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a avut loc duminică 12 august 2012, Ediția a treia a Festivalului de pricesne mariane, pentru copii „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”.

La ediția din acest an, după cum ne informează episcopiasalajului.ro, au participat 230 de copii din 17 parohii (Cehu Sivaniei, Jibou I, Jibou II, Hereclean, Preoteasa, Fizeș, Horoatu-Crasnei, Borza, Rus, Gâlgău, Buzaș, Pecei, Cristolț, Ciocmani, Creaca, Tihău și Valcău de Sus) reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.

Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți având în frunte pe PC părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii din Parohia Hereclean condus de către domnul dr. Mihai Iacob.

În cuvântul de învățătură Preacucernicul Părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în misiunea socială a Bisericii.

După agapa oferită de către maica stareță Maria Magdalena pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, în deschiderea Festivalului copii conduși de către domnul prof. Vasile Șoimușan au cântat slujba Paraclisul Maicii Domnului, apoi grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răspândit ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, prin dăruire și licărul de speranță din privire, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La final PC pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, consilier cultural al Episcopiei Sălajului, în cuvântul său și-a exprimat bucuria pentru modul în care a fost organizată această ediție a festivalului și pentru numărul mare de copii care au participat. A felicitat pe toți cei implicați în organizare, inspector pentru catehizare parohială, stareță, protopopi, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori și elevi, a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii și celorlalți pelerini care și-au lăsat sufletul purtat în rugăciune pe acordurile duioase ale cântărilor închinate Maicii Domnului. De asemenea preacucernicia sa a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și păstrarea identității culturale, grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine nepieritoare a tinerelor generații.

Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost acordate diplome de excelență doamnei prof. Susana Șomcutean, domnului prof. Oliviu Ardeleanu de la Cehu Silvaniei, domnului prof. Vasile Șoimușan și preacuvioasei maicii starețe Maria Magdalena.

Comentarii Facebook


Știri recente