Ediția a II-a a Festivalului „Tradiții belințene”

Parohia ortodoxă română Belinț a îmbrăcat duminică, 10 iulie, straiele de sărbătoare ale înaintașilor cu prilejul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor ‘Tradiții belințene’, organizat de Primăria Belinț, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Sărbătoarea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de părintele consilier Sorin Lungoci, delegat al Centrului Eparhial Timișoara, alături de cei doi slujitori ai parohiei, Daniel Otescu și Mircea Crișciu. A participat și părintele Constantin Târziu, de la Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail’ din Paris, fiu al Belințului care, deși plecat pe alte meleaguri, a știut să păstreze cu drag și cu multă sfințenie icoana luminoasă a înaintașilor noștri.

După Sfânta Liturghie și după Parastasul oficiat întru pomenirea mamei părintelui Târziu, de la a cărei adormire întru Domnul s-au împlinit doi ani, invitații au mers la școala din localitate, unde au avut loc dezvelirea și binecuvântarea bustului profesorului, compozitorul Sabin V. Drăgoi, care a contribuit la îmbogățirea folcloristicii românești, prin realizarea volumului de referință intitulat ‘Monografia muzicală a comunei Belinț’.

Totodată, a avut loc și lansarea cărții ‘Muzicieni din Banat’ a profesorului Constantin Tufan Stan. Apoi, cele nouă formații participante, șase din țară, două din Serbia și una din Franța, au pornit într-o paradă a portului popular de la școală și până la scena amenajată pe platoul din fața bisericii.

Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută de primarul Laza Florin, în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a lui Vasile Timiș, ministru secretar de stat, precum și a unui numeros auditoriu format din credincioși belințeni, dar și invitați din localitățile învecinate.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea și felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ale Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, pentru organizarea celei de-a II-a ediții a Festivalului ‘Tradiții belințene’.

În cadrul evenimentelor, dragostea și purtarea de grijă a părintelui Constantin Târziu în organizarea festivalului și promovarea adevăratelor valori ale tradiției populare românești peste hotare au fost răsplătite prin conferirea, de către Consiliul Local Belinț, a titlului de ‘Cetățean de onoare’.

Comentarii Facebook


Știri recente