Ediția a II-a a festivalului național ‘Mare ești, Doamne!’

Evenimentul organizat, luni 18 octombrie, la Turda de către Parohia Ortodoxă Oprișani II Turda, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Turda și Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii, a adus pe scenă Corul de cameră ‘Psalmodia Transylvanica’ al Facultății de Teologie Cluj-Napoca, Corala ‘Iosif Naniescu’ a preoților Protopopiatului Curtea de Argeș, Corul ‘Gheorghe Cucu’ al preoților din Protopopiatul Bârlad, Corala preoților turdeni și Corala Protopopiatului ortodox român din Reșița.

Corala Protopopiatului ortodox român din Reșița, cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, și sub coordonarea părintelui protopop Nicolae Cătălin Mirișan, a participat luni,18 octombrie, la Festivalul național al corurilor de preoți ‘Mare ești, Doamne!’, ediția a II-a, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Popas duhovnicesc la Turda

În drumul de la Reșița spre Turda, corul protopopiatului reșițean a făcut un popas duhovnicesc la moaștele sfinților martiri de la Aiud, primind binecuvântare și mir izvorât de la aceste sfinte moaște ale mucenicilor mărturisitori în timpul regimului comunist. Ajunși în Turda, membrii corului au cunoscut activitățile filantropice ale parohiei-gazdă a festivalului și au participat la o dezbatere în capela Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Vârstnici ‘Acoperământul Maicii Domnului’ Turda. Părintele Dorin Sas, administratorul centrului, a subliniat sprijinul unor binefăcători din Olanda, care s-au apropiat sufletește de ținuturile ardelene, implicându-se într-un efort de susținere constantă a suportului material pentru desfășurarea activităților social-filantropice din cadrul centrului.

În cadrul festivalului, corala preoților din Reșița, formată din doar 13 persoane, a impresionat prin acuratețe, forță expresivă și omogenitate în prestația scenică.

Parintele profesor dr. Vasile Stanciu de la Cluj, directorul festivalului, a denumit Turda ‘Capitala muzicii bisericești corale’. IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, invitat de onoare al festivalului, a evocat sfințenia intrinsecă a ținutului transilvănean, presărat la tot pasul cu moaște de sfinți, un pământ binecuvântat care păstrează ca semn vizibil, printre altele, și apele bogate mineral și tămăduitoare. Înalt Preasfinția Sa a asemănat Turda cu ‘un Ierusalim românesc din care răsare lumina lui Hristos, unde David reiterează cuvintele ‘Cânta-voi, Dumnezeului meu cât voi fi! ‘. Această cântare în rugăciune sau cântare în sine, vine în prelungirea acelei aduceri-aminte paradisiace a protopărinților noștri, care în starea inițială au cântat cu îngerii, iar după cădere, prin noi, își reiau aceeași vocație doxologică’.

Părintele Dorin Sas a spus că ‘această rugăciune cântată trebuie să se constituie într-un mesaj de pace, frățietate, unitate, solidaritate între preoți, care sunt apostolii lui Hristos, sare și lumină a pământului’.

La final, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a spus că rodul scontat al acestei acțiuni spiritual-culturale la un nivel interparhial a fost sporirea vieții duhovnicești prin artă sacră. Pentru preoții reșițeni participarea la acest festival a constituit un bun prilej de a lega prietenii și de a iniția frumoase dialoguri corale pe teme din repertoriul religios și tradițional sau popular-laic.

Comentarii Facebook


Știri recente