Echipele de la catedrală lucrează zi și noapte

Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului este un adevărat furnicar. Echipe de muncitori, coordonate de ingineri, lucrează la aplicarea foliei de plumb, cea mai sigură hidroizolație pentru o construcție așa de amplă. Deja, pe șantier au început să fie aduse armăturile și materiale care vor fi folosite la construirea fundației sau a radierului, informează „Ziarul Lumina”.

Vremea a fost destul de bună, astfel încât lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului să continue într-un ritm alert. Nici înserarea timpurie nu mai este o problemă pentru echipele de muncitori, deoarece pe șantier au fost montate reflectoare de mare putere, astfel că noaptea este luminată ca ziua. Cele patru macarele turn, de mare tonaj, așază cu precizie milimetrică foliile de plumb care sunt fixate și sudate cu flacără oxiacetilenică. Această sudură se face prin topirea primei fețe a foii de plumb. Plăcile de plumb sunt fixate la suprafață cu soluție bituminoasă peste care se pune un strat de nisip necesar pentru asigurarea unei aderențe corespunzătoare atunci când se va construi armătura și se va turna betonul fundației. Aplicarea foliei de plumb este o etapă foarte importantă, astfel că aproape toată echipa de ingineri este pe șantier, coordonând și supraveghind lucrările, mai ales că până acum nu s-a mai realizat la o scară așa de mare aplicarea acestui tip de hidroizolație. Părintele Nicolae Crîngașu (foto), membru în echipa managerială care se ocupă cu construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ne-a explicat că solul din spatele Casei Poporului, deși are o elevație față de restul Bucureștiului, este străbătut la o adâncime mică de pânza freatică.

S-a lucrat foarte mult la găsirea soluției pentru că furnizorii de folii hidroizolante și de materiale nu puteau să garanteze nici un material mai mult de 60 de ani. Noi am avut în vedere specificul solului și ne-am interesat de comportamentul clădirilor din zonă la cotele negative la care am avea noi nevoie de o bună hidroizolație, nu pentru 60 de ani, ci pentru sute de ani, mai ales că pânza freatică este aici o amenințare destul de serioasă, deoarece se află pe diverse straturi la mai multe adâncimi. Am optat pentru soluția actuală, hidroizolație din tablă de plumb, pentru că ea garantează pentru mai mulți ani protecția. Toate referatele de specialitate demonstrează că plumbul asigură cea mai bună protecție în fața presiunii apelor subterane’, ne-a spus părintele Nicolae Crîngașu.

Cei care doresc să sprijine lucrările la viitorul simbol al Ortodoxiei românești o pot face prin orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române, cât și prin trimiterea unui SMS în valoare de 2 EUR la numărul 857, valabil în rețelele de telefonie mobilă Vodafone, Cosmote și Orange, până pe 31 decembrie 2011 sau prin depunere numerar sau virament bancar în următoarele conturi: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, București; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, București; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații despre stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului și modalitățile prin care se poate contribui la edificarea acesteia, poate fi accesat site-ul http://www.catedralaneamului.ro’.

Comentarii Facebook


Știri recente