Dupa patru ani, Comisia mixta teologica de dialog catolico-ortodoxa pregateste o noua intrunire

Readucerea la Constantinopol a moastelor Sfintilor Ioan Gura de Aur si Grigorie de Nazianz a prilejuit la sediul Patriarhiei Ecumenice reluarea discutiilor privind o noua intrunire a comisiei mixte de dialog catolico-ortodoxa.

Cativa importanti membri ai delegatiei Vaticanului care au fost prezenti in Constantinopol intre 28 noiembrie si 1 decembrie au avut si mandatul de a participa la o sedinta de cateva ore cu membri ai Comisiei sinodale ortodoxe pentru dialogul cu Biserica Catolica. Desi a durat destul de putin, sedinta a fost una importanta, deoarece ea prefateaza o noua intrunire a Comisiei mixte, dupa un blocaj ce dureaza de 4 ani.

Intalnirea din anul 2000 a respectivei comisii, care a avut loc la Baltimore, in Statele Unite, a dovedit ca exista unele puncte foarte dificile in calea dialogului si cooperarii dintre cele doua Biserici, dintre care cele mai grave sunt dovezile referitoare la prozelitismul catolic in unele tari ortodoxe, cum ar fi Rusia, precum si chestiunea Bisericilor greco-catolice.

Comisia mixta teologica catolico-ortodoxa este canalul oficial de dialog intre Biserica Rasaritului si cea a Apusului, si a fost infiintata in anul 1979 prin decizia patriarhilor Dimitrios I al Constantinopolului si Ioan Paul II al Romei. Conform traditiei, Comisia mixta de dialog ar trebui sa se intruneasca din nou anul viitor in preajma sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Comentarii Facebook


Știri recente