Dupa 800 de ani, moastele Sfintilor Ioan Gura-de-Aur si Grigorie de Nazianz se reintorc la Constantinopol

Moastele Sfintilor Ioan Gura-de-Aur si Grigorie de Nazianz vor fi inapoiate de catre Vatican Bisericii Ortodoxe de Constantinopol.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului va face in acest sens o vizita la Roma, pe data de 26 noiembrie 2004, dupa ce s-a renuntat la ideea ca Papa Ioan Paul II sa vina in vizita la Constantinopol, aducand cu sine sfintele relicve.

Se pare ca, la intoarcerea Sanctitatii Sale Bartolomeu I la Constantinopol, cu moastele cunoscutilor sfinti si teologi ai Bisericii, delegatia de la Istanbul va fi insotita si de cativa delegati ai Sfantului Scaun.

Conform programului, inainte ca moastele Sfantului Ioan Gura-de-Aur si Sfantului Grigorie de Nazianz sa paraseasca Roma, va avea loc in Basilica Sfantul Petru o ceremonie religioasa.

Trupurile celor doi mari teologi si patriarhi ai Constantinopolului au disparut din capitala Imperiului Bizantin in anul 1204, in timpul Cruciadei a IV-a, cand soldatii apuseni au jefuit Constantinopolul. Ele au fost cerute de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului in luna iunie a acestui an, la Roma, iar acceptarea propunerii sale este vazuta drept o continuare a intentiilor Sfantului Scaun de imbunatatire a relatiilor cu Biserica Ortodoxa.

Comentarii Facebook


Știri recente