Dumnezeu a împlinit așteptarea de veacuri

Biserica Ortodoxă a prăznuit ieri, 2 februarie 2012, Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos de către Dreptul Simeon și Proorocița Ana, la Templul din Ierusalim, la 40 de zile de la Naștere. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul ‘Sfântul Grigorie Luminătorul’ din Reședința patriarhală a vorbit despre așteptarea lui Mesia și împlinirea acesteia prin arătarea Pruncului Iisus, informează Ziarul Lumina.

Întâmpinarea Domnului este praznicul bisericesc care rememorează momentul aducerii la Templu a Pruncului Iisus pentru a fi închinat lui Dumnezeu, așa cum cerea legea lui Moise pentru cei întâinăscuți de parte bărbătească. Acest eveniment se înscrie în tradiția iudaică. Orice familie trebuia să mulțumească lui Dumnezeu și să aducă o jertfă pentru că au dobândit un copil. La Templu, Pruncul a fost întâmpinat de bătrânul Simeon, care avea înștiințarea de la Dumnezeu că-L va vedea pe Mesia.

Preafericitul Părinte Patriarh a arătat, în cuvântul de învățătură, că dreptul Simeon întruchipează rădăcina curată a poporului evreu pe care s-au altoit toți cei care au crezut ulterior. ‘Dreptul Simeon reprezintă pe întreg poporul lui Israel care aștepta de veacuri venirea lui Mesia, Cel proorocit, Cel făgăduit, Cel promis, și această așteptare este rezumată în expresii ale proorocilor și ale drepților din Vechiul Testament în cuvintele ‘Așteptând, l-am așteptat pe Domnul’. Această așteptare activă, dorința duhovnicească puternică, de a-L întâlni pe Hristos, Unsul lui Dumnezeu, față către față, este exprimată în modul cel mai intens în persoana dreptului Simeon. Este semnificativ faptul că dreptul Simeon a crezut că făgăduința se va împlini și aceasta arată puterea credinței mai presus de calculul omenesc și mai presus de vârsta trupului și de firescul vieții umane’, a spus Preafericirea Sa.

Dorința lui Simeon și încredințarea lui Dumnezeu au devenit în Simeon dătătoare de viață, astfel că el a reușit prin puterea Duhului Sfânt să biruiască rânduiala stricăcioasă a firii, și a trăit mai mult decât toți oamenii din timpul lui. Dumnezeu a fost credincios încredințării pe care i-a făcut-o lui Simeon că nu va vedea moartea până ce nu-L va vedea pe Mesia, iar Simeon a dobândit viață și a fost îndreptat și călăuzit de Duhul Sfânt spre Hristos.

Alături de Simeon, Pruncul a fost întâmpinat și de proorocița Ana, care trăise 84 de ani în post și rugăciune așteptând mântuirea lui Israel.

Comentarii Facebook


Știri recente