Duminica zi de sărbătoare și prima zi a săptămânii – Lămuriri privind calendarul creștin ortodox pe anul 2011

Biroul de presă al Patriarhiei Române ne informează:

În calendarul creștin – ortodox român pe anul 2011, duminica nu mai apare barată cu două linii roșii, ci există o continuitate între duminică și luni, pentru a sublinia adevărul din Sfânta Evanghelie că Domnul nostru Iisus Hristos a înviat în prima zi a săptămânii, care urmează după sâmbătă (cf. Matei 28, 1; Marcu 16, 2, 9; Luca 24, 1; Ioan 20, 1). Deci, nu se schimbă nimic în calendarul creștin – ortodox pe anul 2011, ci doar se subliniază adevărul că duminica, ziua Domnului, adică ziua Învierii Lui din morți, este ziua de sărbătoare care ne dăruiește lumină pentru toată săptămâna, ca noi să trăim viața în lumina Învierii lui Hristos și să ne pregătim pentru învierea noastră.

În calendarul creștin – ortodox al Bisericilor de limbă greacă, acesta fiind calendarul de bază al Ortodoxiei, duminica apare ca fiind prima zi a săptămânii, cum ne spune Sfânta Evanghelie, iar luni a doua zi, marți a treia zi, miercuri a patra zi s.a., adică luni este ziua a doua după duminică, aceasta fiind ziua întâi a săptămânii.

În concluzie, calendarul creștin – ortodox român pe anul 2011 nu schimbă cu nimic ordinea zilelor, ci doar subliniază că săptămâna nu începe cu luni, zi de lucru, ci cu o zi duhovnicească și anume duminica, zi de sărbătoare și de odihnă. Pentru oamenii care nu cunosc suficient Sfânta Evanghelie și înțelesul calendarului, ziua de luni este considerată prima zi a săptămânii, întrucât este prima zi de lucru din săptămână, dar pentru creștinii duhovnicești și cunoscători ai Sfintei Evanghelii și ai Tradiției duhovnicești a Bisericii, ziua întâi a săptămânii este ziua Învierii, adică duminica.

Prin urmare, nu trebuie să ne tulburăm și nici să ne punem întrebări inutile, ci este nevoie de o înțelegere mai duhovnicească a calendarului și a timpului vieții noastre, ca timp al mântuirii care are în centrul lui adevărul Învierii lui Hristos, ca temelie a învierii noastre din păcat și din moarte.

Comentarii Facebook


Știri recente