Duminica Tuturor Sfinților la Catedrala patriarhală

În Duminica Tuturor Sfinților, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala patriarhală de către Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Preasfinția Sa a arătat, în cuvântul de învățătură, că Părinții Bisericii au rânduit ca prima duminică după Rusalii să fie închinată tuturor sfinților pentru a arăta roadele venirii Duhului Sfânt în lume: „Sfântul Duh S-a pogorât pentru a sfinți toate și, în mod deosebit, pentru a-i sfinți pe oameni. Așadar, prin sfinți înțelegem lucrarea Duhului Sfânt în lume, iar Biserica ne cheamă să ne înnoim asemenea sfinților, să ne ridicăm din slavă în slavă, din lumină în lumină, primind învățătura Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și lucrând faptele bune pe care le-au săvârșit și sfinții”.

Episcopul Europei de Nord a mai arătat că sfinții sunt acei oameni care au făcut lucrătoare în ei iubirea Preasfintei Treimi. „Iubirea de jar a Preasfintei Treimi arde nemistuit în inimile tuturor sfinților. Iubirea aceasta arzătoare dintre Părintele ceresc și Fiul Său cel veșnic, dintre Fiul Său și noi, frații Săi, oamenii, prin Duhul Sfânt, este nemărginită. Această iubire a Preasfintei Treimi ne învăluie mereu. Părinții Bisericii ne spun că iubirea Tatălui răstignește, iubirea Fiului se răstignește iar iubirea Duhului Sfânt biruiește prin lemnul Crucii. Toți sfinții, în iubire și jertfă, au ieșit biruitori prin Cruce, făcându-se vrednici de viața veșnică”, a spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Macarie a mai explicat că harul Preasfintei Treimi se revarsă la sărbătorile tuturor sfinților asupra noastră, luminându-ne și împărtășindu-ne pace și bucurie, iar noi, credincioșii, avem posibilitatea, ca prin mijlocirile Maicii Domnului și a tuturor sfinților, în Biserica dreptmăritoare, să ne facem părtași Împărăției harului Preasfintei Treimi. „Sfințenia celor proslăviți, a sfinților, este sfințenia Preasfintei Treimi iar sărbătorile sfinților înseamnă revărarea harului dumnezeiesc asupra sfinților și asupra noastră”, a explicat ierarhul.

În finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Macarie i-a îndemnat pe credincioși ca, în acest an proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, să înmulțească rugăciunea către sfinții doctori fără de arginți și taumaturgi ai Bisericii, care s-au îngrijit, în timpul vieții lor pământești, atât de sănătatea sufletească a semenilor, cât și de sănătatea lor trupească.

Comentarii Facebook


Știri recente