Duminica Tuturor Sfinților în Mitropolia Banatului

În Duminica Tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Mănăstirea Piatra Scrisă, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Cărpiniș, din Protopopiatul Timișoara I, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Arad-Gai, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de pelerini. Prezența chiriarhului în această duminică la sfânta mănăstire s-a motivat și prin aceea că, din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, într-una din săptămânile trecute, o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Înalt Preasfinția Sa, având în componență și maici de la Mănăstirea ‘Sfântul Simeon Stâlpnicul’ – Gai, a vizitat Cehia, având ca scop oficierea slujbei de pomenire a eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie în cel de-al Doilea Război Mondial în Cehia și Slovacia.

În cuvântul de învățătură rostit, având tema ‘Sfinții – mărturisitori ai lui Hristos’, Înalt Preasfințitul Timotei a arătat că după Rusalii, ziua Bisericii, Duminica cea dintâi este închinată tuturor celor ce o alcătuiesc, adică membrilor trupului tainic al Mântuitorului, singurul ei cap. Aceștia sunt toți cei cunoscuți și necunoscuți pe care îi pomenim cu numele sau de obște în calendarul nostru și, după cum le cunoaștem frumusețea vieții sau darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat spre binecuvântarea noastră. ‘Făcând parte din Biserica cerească, ei mijlocesc pentru cei care alcătuiesc Biserica de pe pământ, ajutându-ne să dobândim, după modelul lor, asemănarea cu Dumnezeu, după chipul Căruia omul a fost creat; ei reprezintă lucrarea prin care cu adevărat se cinstește chipul lui Dumnezeu, ducând războiul nevăzut cu puterea răului, făcându-se biruitori și îmbiindu-ne la comuniunea cu binele desăvârșit. Cinstirea lor sfârșește în a-i imita, fapt prin care urmăm pe Hristos Domnul Însuși, devenind ucenici și totodată mărturisitori ai Lui, potrivit și citirilor sfinte ale zilei’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

Hramul Mănăstirii Piatra Scrisă

În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la tradiționalul hram al Mănăstirii Piatra Scrisă. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat credincioși și credincioase din localitatea Armeniș și localitățile învecinate, precum și numeroși pelerini, care vin an de an la sărbătoarea duhovnicească a Mănăstirii Piatra Scrisă pentru a primi din partea lui Dumnezeu har și binecuvântare.

Vorbind despre importanța acestei mănăstiri pentru Episcopia Caransebeșului, Preasfințitul Lucian a precizat că ‘este o mănăstire de referință în cadrul Episcopiei Caransebeșului, în cadrul Mitropoliei Banatului, precum și pentru Patriarhia Română. Este o mănăstire de referință și pentru faptul că are o icoană a Preasfintei Treimi în biserica veche, o icoană despre care nu cunoaștem prea multe detalii, dar știm că se află pictată de Dumnezeu, sau de mână omenească, pe o piatră, pe o stâncă, din acești munți binecuvântați ai Banatului. Nu este o icoană oarecare, ci este tocmai icoana Sfintei Treimi: Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh. Această piatră scrisă, piatră pictată, este și va rămâne până la sfârșitul veacurilor o mărturie a credinței noastre și o dovadă a purtării de grijă pe care Dumnezeu o are față de noi, poporul cel binecredincios’. Așezământul monahal de pe Valea Timișului este cunoscut credincioșilor din zonă pentru icoana Sfintei Treimi, apărută în piatră, în biserica mică a așezământului. Apariția acesteia este învăluită în mister, credincioșii mărturisind că este o minune și nu a apărut prin zugrăvirea de către mâinile unui meșter. Tradițiile orale sunt diverse, însă prima mențiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută Stânca Sfintei Treimi. Datorită infiltrațiilor de apă în stânca ce adăpostește icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către pictorul Moise Buru, scriitorul din Caransebeș. Ulterior, a fost ridicată o capelă pentru a adăposti icoana Sfintei Treimi.

Sâmbătă, 9 iunie 2012, pentru biserica parohială românească cu hramul ‘Înălțarea Domnului’, din Cenadul Unguresc (Magyarcsanád), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a fost zi de sărbătoare. La această biserică au coliturghisit Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din cele două eparhii, dar și din cadrul Episcopiei Dacia Felix, între care s-a numărat și părintele Boian Alexandrovici.

Preasfințitul Paisie Lugojanul, în mijlocul credincioșilor din Cărpiniș

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent duminică, 10 iunie, în Parohia Cărpiniș, din Protopopiatul Timișoara I. Preasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir’. În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie a subliniat importanța cinstirii sfinților în Biserica Ortodoxă, întrucât aceștia reprezintă modele de viețuire creștinească și de mărturisire a dreptei credințe pentru fiecare dintre noi. În finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis credincioșilor din Cărpiniș, păstoriți cu vrednicie de pr. Macedon Cotuțiu, binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente