Duminica Tuturor Sfintilor, in Arhiepiscopia Iasilor

Manastirea Bucium din Iasi isi sarbatoreste hramul

Manastirea a fost ctitorita in secolul al XIX-lea pe locul unei manastiri din secolul al XVIII-lea. Biserica manastirii a fost sfintita in anul 1871 de catre mitropolitul Calinic Miclescu. In vremea mitropolitilor Sebastian Rusan si Iustin Moisescu, biserica a fost reparata si extinsa, fiind impodobita cu fresca in anul 1967. Mai multe informatii despre istoricul acestui sfant lacas ne-a oferit protos. Ioachim Ceausu, staretul Manastirii Bucium: ‘Pe dealul Bucium se afla situata o mica oaza de liniste duhovniceasca, si anume Manastirea Bucium. Asezarea monastica a fost fondata in 1853 de ieroschimonahii Nifon si Nectarie. In anul 1918, dupa primul razboi mondial, mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei l-a ridicat la rang de schit. Intre anii 1960 – 1975, denumirea schitului s-a transformat in paraclis mitropolitan, iar dupa aceasta perioada a functionat sub denumirea de gospodarie anexa a Centrului eparhial Iasi. In anul 1993, la propunerea IPS Parinte Mitropolit Daniel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ridicarea Schitului Bucium la rang de manastire cu hramul ‘Tuturor Sfintilor’. Manastirea este vestita si pentru legatura spirituala pe care o are cu Schitul romanesc Prodromul de la Muntele Athos. Si aceasta pentru ca icoana nefacuta de mana omeneasca a Maicii Domnului a fost sfintita chiar la Manastirea Bucium. Pe parcursul timpului, aceasta asezare monahala a fost stavropighie a Patriarhiei de Constantinopol. Vatra vechiului schit s-a extins considerabil, in cadrul actual al manastirii fiind inclusa ‘Casa Roznovanu’, resedinta mitropolitana, un frumos parc dendrologic si principala ferma viticola a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Manastirea Almas, judetul Neamt, isi serbeaza hramul

Traditia pastreaza amintirea unei vechi obsti calugaresti statornicita aici inca din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Almas, venit din Transilvania. Pe aceasta vatra s-a construit, in 1715, schitul de maici, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino. In 1821, boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala biserica pe locul vechiului lacas din lemn, iar in 1851 aceasta este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca ‘aceasta manastire dateaza din veacul al XVIII-lea. Initial, acolo a fost o biserica de lemn, avand drept ctitor principal pe Ecaterina Cantacuzino. Aceasta biserica a fost rezidita de Lupu Bals in 1821, si apoi, catre jumatatea veacului al XIX-lea, a fost renovata si marita de un boier din partea locului. In veacul al XX-lea, Manastirea Almas a functionat ca manastire de calugarite. Inainte de Decretul 410 din anul 1959, la aceasta manastire erau foarte multe calugarite, o obste numeroasa, fiind o manastire cu traditie, incat intr-o perioada erau si 100 de calugarite’. Dupa o lunga perioada de stagnare, datorata regimului comunist, viata monahala de aici a renascut intre anii 1992 – 1994, cand se obtine statutul manastiresc si se restaureaza intregul ansamblu. ‘Inainte de anii 1990, prin staruinta arhim. Zenovie Ghidescu, care era pe atunci staretul Manastirii Horaita, biserica aceasta, care era o filie a parohiei Almas, a devenit Schitul Almas, iar acolo au inceput prin anii ‘80 lucrari de reparatie. Ele au continuat intr-un ritm mai sustinut in vremea staretului Laurentiu Nita, care a terminat biserica, a pictat-o, a facut o frumoasa casa monahala si o clopotnita. Astazi, Manastirea Almas este o manastire foarte bine gospodarita, este o manastire innoita in intregime, iar acolo vietuiesc aproape 20 de calugari’, a adaugat parintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Manastirea Tarcau, judetul Neamt, se afla in sarbatoare

Biserica acestui sfant lacas a fost construita de catre ieroschimonahul Avramie si alti donatori in anul 1833, in timpul imparatului Rusiei Nicolae Pavlovici, cu binecuvantarea arhiepiscopului si mitropolitului Moldovei, Kiria Kir Veniamin. Mai multe detalii despre aceasta biserica ce este construita din lemn de frasin, avand planul in forma de cruce, ne-a oferit arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Biserica principala a manastirii este construita din lemn si il are ca si ctitor pe un monah care se numea Avramie. Biserica din lemn si turnul clopotnita, ambele sunt monumente istorice, au fost refacute in ultima vreme si, de asemenea, la Manastirea Tarcau s-au construit niste chilii si un paraclis, fiind sfintite dupa anul 1990. Printre ultimii stareti ai Manastirii Sihastria Tarcaului s-a numarat si protos. Pangratie, care a schimbat fata acestei manastiri, dandu-i in ultimii ani o noua stralucire’. Parintele Timotei Aioanei ne-a facut referiri si la traditia monahala de la Manastirea Tarcau, prin care acest sfant lacas este renumit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana: ‘La Manastirea Sihastria Tarcaului a existat in urma cu 300 de ani calugari iubitori de liniste, calugari care veneau in acele locuri din obstele mai mari de la Bistrita, de la Pangarati sau de la Bisericani cautand un loc linistit. Manastirea Tarcau se afla in unul din cele mai frumoase locuri din Romania, pe valea paraului Tarcau, in plaiuri mioritice, pe locuri pe care le-a descris adeseori Sadoveanu si care au intrat de mult in istoria Bisericii, dar si in istoria literaturii romane’. Printre obiectele de mare valoare aflate in patrimoniul Manastirii Tarcau se numara catapeteasma, cu cele cinci randuri de icoane.

Biserica Banu din Iasi isi serbeaza hramul

Atestata documentar din anul 1638, deci din perioada domniei lui Vasile Lupu, Biserica Banu a fost arsa in timpul invaziei cazace din acea vreme, fiind mai apoi construita din piatra in jurul anului 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamatti. Parinte Dumitru Merticariu, parohul acestui sfant lacas, ne-a spus in ce imprejurari a fost ridicata actuala biserica: ‘Locasul Bisericii Banu cu hramul ‘Duminica Tuturor Sfintilor’ este construit in anul 1800, la initiativa mitropolitului Iacob Stamatti, pe terenul aferent unei biserici anterioare din 1700 – 1705, construita de banul Savin Smuncila, cu familia sa. Mitropolitul Iacob Stamatti, vazand ca biserica anterioara era aproape in ruina, a propus poporului ca din contributie publica sa se zideasca din piatra aceasta cladire. O data cu mitropolitul Iacob Stamatti s-a intrerupt traditia arhitectonica de tip moldovenesc musatin cu planul treflat si cu turla la nava centrala. Stilul neoclasic adoptat aici este de provenienta vieneza, dar imbraca in sine si un stil tarziu de baroc. Pictura si sculptura din catapeteasma este realizata de pictorul Eustatie Altine care, de asemenea, rupe traditia picturii bizantine folosita pana tunci si se integreaza in stilul neoclasic’.

Comentarii Facebook


Știri recente