Duminica Sfinților Români în parohiile ardelene

Duminica închinată tuturor sfinților care au viețuit pe pământ românesc a fost o zi de mare sărbătoare pentru mai multe parohii din Transilvania, unde ierarhii au poposit și au oficiat Sfânta Liturghie, au binecuvântat lucrările din comunitățile religioase și au expus modelele oferite de oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu.

În ziua de cinstire a tuturor sfinților români, Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vizitat Parohia ‘Sfântul Dimitrie cel Nou’ din Cluj-Napoca, oficiind Sfânta Liturghie în biserica parohială, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a explicat credincioșilor Evanghelia zilei referitoare la chemarea primilor Apostoli la propovăduire și implicit la chemarea noastră de a-L urma pe Hristos. ‘Gândul la care ne oprim astăzi este acela că sfinții români L-au urmat pe Hristos. Sfinții din neamul nostru, ca și toți sfinții, al căror sobor l-am pomenit duminica trecută, au ascultat glasul și chemarea Domnului Hristos. Răspunsul firesc al chemării Lui este de a-L urma, pentru că așa am fost noi alcătuiți. De la zidirea noastră, avem dorința tainică de a-L găsi pe Hristos și de a-I urma Lui’, a subliniat IPS Mitropolit Andrei.

La finalul slujbei, părintele paroh Iacob Cișmaș i-a mulțumit ierarhului, în numele credincioșilor, pentru prezența în biserica parohiei.

Hram la Sânmartin

În a doua Duminică după Rusalii, Biserica ‘Duminica Sfinților Români’, ‘Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul’ și ‘Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul’ din noul cartier ANL, situat în comuna Sânmartin a zonei metropolitane din Oradea, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, cu prilejul hramului. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de sfințire a noilor cruci ce se vor înălța pe cupolele bisericii aflate în construcție și Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Transilvania.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Raul Vlaș a fost hirotonit preot pe seama Bisericii ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Parohia Vălani de Beiuș, Protopopiatul Beiuș.

În cuvântul de învățătură rostit, PS Episcop Sofronie a tâlcuit Evanghelia rânduită a fi citită la Sfânta Liturghie, expunând celor prezenți un tablou amănunțit al celor mai importanți dintre sfinții odrăsliți de neamul românesc sau care au activat pe meleagurile noastre, dar și momentele canonizărilor lor, de la primii care au fost trecuți în calendare și până în zilele noastre. ‘Îi cinstim astăzi pe sfinții martiri și mărturisitori, pe sfinții ierarhi, cuvioși, mari dascăli, la care se adaugă și cei din familiile domnitoare, pentru că avem și sfinți voievozi. Pe lângă aceștia, mai avem sfinți daco-romani și români, sfinți din neamul nostru care au strălucit în sfințenie și în alte părți ale lumii, dar și sfinți care, în aparență, aparțin altor popoare, dar sunt tot din neamul românesc’, a spus ierarhul.

La final, părintele paroh Lucian Gâgă a mulțumit PS Episcop Sofronie pentru osteneala de a fi prezent la Sânmartin, pentru a doua oară la Sfânta Liturghie, dar pentru prima oară la hramul bisericii.

În aceeași zi, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a poposit în biserica din Parohia Gâlgău, Protopopiatul Jibou, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează episcopiasalajului.ro. În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a vorbit despre importanța cinstirii sfinților români cunoscuți și necunoscuți, despre marele dar al sfințeniei și i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze aceste modele de viețuire creștină.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a sfințit casa parohială, achiziționată și renovată prin strădaniile părintelui paroh Paul Iulian Chiroban. Pe lângă aceasta, părintele Chiroban a mai coordonat și câteva lucrări la biserica parohială. Părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor și a fost felicitat de PS Petroniu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…