Duminica Sfinților Români în Parohia Tileagd din Protopopiatul Oradea

În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, 26 iunie 2011, comunitatea ortodoxă din Tileagd, Protopopiatul Oradea, a primit vizita Întâistătătorului Episcopiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, care a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, în biserica veche a parohiei, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, ne-a spus Pr. Silviu Dobai.

Biserica veche din Tileagd a fost ridicată între anii 1845-1869, în plan de navă, cu o turlă principală. În anul 1932 a fost renovată și tot atunci a fost înzestrată cu clopote, unul mai mare și unul mai mic, a căror sunete se îmbină armonios. A fost pictată de vestitul artist Ieremia Profeta, între anii 1980-1982.

Deoarece acest sfânt lăcaș a devenit neîncăpător pentru mulțimea credincioșilor dreptmăritori din Tileagd, ce numără azi 1.182 de suflete, prin grija preotului paroh Marin Pușcaș, începând din anul 2006, s-a început construirea unei noi biserici, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în stil tradițional ortodox. La acest moment biserica este ridicată în roșu, urmând a se acoperi turnurile și întregul acoperiș.

Credincioșii din parohia Tileagd l-au întâmpinat cu însuflețire, de la cei mai mici, până la cei cu tâmplele ninse, pe Preasfințitul Părinte Sofronie, aflat pentru a doua oară în vizită pastorală în această enorie de la întronizarea sa în scaunul de Episcop al Oradiei.

În cadrul slujbei, tânărul teolog Alin Florin Berce a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” și „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din cadrul Centrului Ortodox „Vasiliada” al parohiei Oradea-Velenta I, iar diaconul Flaviu Mirel Ivan a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Sfârnaș, Protopopiatul Marghita. De asemenea, au primit hirotesia întru duhovnic preoții Flaviu Mirel Ivan și Gabriel Carol Iakab.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a tâlcuit înțelesul pericopei evanghelice rânduită a fi citită la Sfânta Liturghie, expunând celor prezenți un tablou amănunțit al celor mai importanți dintre sfinții odrăsliți de neamul românesc sau care au activat pe meleagurile noastre, și momentele canonizărilor lor, de la primii care au fost trecuți în calendare, și până în zilele noastre, la cei care așteaptă să fie declarați și proclamați oficial ca sfinți:

„Evanghelia de azi, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, ne relatează episodul în care au fost chemați la apostolat primii patru ucenici ai Mântuitorului: Simon, care se va numi Petru, Andrei, Apostolul românilor, și cei doi frați Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, toți fiind chemați de Mântuitorul din starea de pescari, pentru a fi pescari de oameni, spre a pescui mulțimea oamenilor și a-i scoate din marea încercărilor, din marea acestei vieți tulburate de viforul ispitelor. Domnul Hristos dorea, astfel, să-i introducă pe toți în marea corabie a mântuirii, care este Sfânta Biserică, și a cărei fii și fiice suntem cu toții”.

„Ei au pescuit și au adus pe mulți în Biserică, dând posibilitatea Duhului Sfânt să transforme pe păcătoși și tâlhari în sfinți, iar în mulțimea acestor sfinți sunt și sfinții din neamul nostru, de aceea, în cea de a doua Duminică după Rusalii, a Sfinților Români, îi prăznuim pe toți sfinții români, știuți și neștiuți”.

„Astfel, îi cinstim pe sfinții martiri și mărturisitori, pe sfinții ierarhi, cuvioși, mari dascăli, la care se adaugă și cei din familiile domnitoare, pentru că avem și sfinți voievozi. Pe lângă aceștia, mai avem sfinți daco-romani și români, sfinți din alte neamuri care au devenit sfinți pe pământ românesc și sunt cinstiți pe meleagurile noastre. Îi cinstim astăzi și pe sfinții din neamul nostru care au strălucit în sfințenie și în alte părți ale lumii, dar și pe sfinții care în aparență aparțin altor popoare, dar sunt tot din neamul românesc”.

„Toți aceștia alcătuiesc mulțimea sfinților români, din toate generațiile, de la începuturile Creștinismului pe meleagurile noastre și până în zilele noastre, care, prin nevoințele lor, au răspuns Domnului Iisus Hristos prin a-L urma, iar prin lucrarea Duhului Sfânt s-au sfințit, astfel încât, după moartea lor, moaștele întregi sau o rămășiță din acestea s-au arătat spre a fi proslăvite.”

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marin Pușcaș a adresat alese mulțumiri Ierarhului pentru grija arhipăstorească pe care Preasfinția Sa o poartă pentru sufletele bunilor credincioși din Tileagd, dar și din întreaga Eparhie, arătând importanța vizitei Ierarhului pentru comunitatea ortodoxă din Tileagd, ce reprezintă un ajutor și un imbold neprețuit în continuarea lucrărilor la noua biserică, dar și o întărire a vieții duhovnicești a credincioșilor.

După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a vizitat biserica reformată din Tileagd, unde a fost deosebit de impresionat și încântat de frumusețea și valoarea inestimabilă a frescelor existente în interior, secolele XIV-XV, descoperite și restaurate parțial, o bună parte a acestora ascunzându-se încă sub straturile seculare de mortar, care mărturisesc în modul cel mai grăitor vechimea și autenticitatea credinței ortodoxe în acest colț de țară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…