Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Mitropolitană din Cluj

În Duminica Sfintei Cruci, la 18 martie 2012, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, după cum ne informează Radio Renașterea, Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre ascultare: „Sfânta Cruce și Maica Domnului ne descoperă puterea și lucrarea ascultării. Prin Sfânta Cruce și prin ascultarea mesajului dumnezeiesc primit prin Sfântul Arhanghel Gavriil și prin rostirea acelui cuvânt «Fie mie după cuvântul Tău», spus de Maica Domnului, ni se descoperă dimensiunea și puterea ascultării. Fără ascultare nimeni nu poate să dobândească smerenia prin care ne putem umplea ființa de prezența lui Dumnezeu. Fără ascultare nimeni nu poate să trăiască iubirea”.

După Sfinta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat un Parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania care Duminică, 18 martie, ar fi împlinit vârsta de 91 de ani. Slujba de pomenire a fost oficiată la mormântul din Cripta Ierarhilor situată în subsolul Catedralei. La final Părintele Episop a evocat personalitatea Mitropolitului Bartolomeu: „L-am avut drept părinte al nostru duhovnicesc. Darul și harul dăruit de Dumnezeu prin evlavia deosebită pe care a avut-o în timpul vieții sale pământești față de Maica Domnului și nu mai puțin prin ceea ce ne-a dăruit nouă prin sufletul său minunat a rămas și va rămâne mereu în sufletele noastre, pentru noi adormitul în Domnul Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu va străluci ca o stea luminoasă pentru că ne-a dăruit multă lumină, căldură și iubire din ființa sa binecuvântată de Dumnezeu”.

O serie de evenimente în memoria Mitropolitului Bartolomeu au loc în aceste zile și în comuna natală Glăvile din județul Vâlcea. Manifestările comemorative au început joi, 15 martie, cu o slujbă de pomenire la biserica parohială din localitatea natală. Au continuat cu un cenaclu, expoziții, evocări și prezentări de carte. Luni după-masă la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea se va desfășura reuniunea cultural-artistică pe tema „Valeriu Anania în Cerurile Oltului”. Manifestările, la care participă și personalități din Mitropolia Clujului, se vor încheia marți cu o reuniune cultural-duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente