Duminica Sfintei Cruci în Mitropolia Banatului

În Duminica a III-a din post, a Sfintei Cruci, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad – Gai, Preasfințitul Lucian a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Glimboca, Protopopiatul Caransebeș, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Catedrala mitropolitană din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”.

La slujbele religioase închinate Sfintei Cruci, oficiate în lăcașurile bănățene, au participat numeroși credincioși, care au adus rugăciuni și cereri Bunului Dumnezeu pentru a duce la bun sfârșit și a doua jumătate a Postului Sfintelor Paști. Cu acest prilej, Sfânta Cruce, împodobită cu flori și busuioc, a fost scoasă din Sfântul Altar și așezată în mijlocul bisericilor spre închinare credincioșilor. Acest ritual simbolizează împărtășirea întregului neam omenesc din roadele jertfei Mântuitorului Hristos.

Slujire arhierească la Mănăstirea Arad – Gai

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit duminică în Biserica ‘Acoperământul, veșmântul și brâul Maicii Domnului’ a Mănăstirii Arad – Gai.

În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre Sfânta Cruce.

‘Duminica a III-a, închinată Sfintei Cruci, este un nou îndemn, la jumătatea postului, pentru continuarea nevoinței pe parcursul rămas până la Sfintele Paști și prin observarea învățăturii și pildei pe care o dă sfântul zilei, Patriarhul Chiril al Ierusalimului. Cunoscut mai ales pentru catehezele sale, acesta se adresa celor care îmbrățișau învățătura și trăirea creștină, tocmai în această perioadă ce amintește de aceea a găsirii Sfintei Cruci a Mântuitorului de către Sfinții Împărați Constantin și Elena, cu mărturii întărite de semne ce au urmat pe tot parcursul istoriei bisericești’, a arătat Înalt Preasfințitul Timotei.

Obștea Sfintei Mănăstiri Arad – Gai este condusă de stavrofora Magdalena Borteș, duhovnic fiind protosinghelul Cleopa Jurj.

În seara aceleiași zile, IPS Timotei a slujit Sfântul Maslu, înconjurat de un sobor de preoți și de enoriași, în biserica cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Parohia Sâmbăteni, Protopopiatul Lipova. În cadrul slujbei, la momentul potrivit, chiriarhul a subliniat însemnătatea întăririi creștinului prin Sfânta Taină a Maslului în întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului, accentuând cinstirea deosebită a Sfintei Cruci în rânduiala slujbei prin imnul principal, ‘Doamne, armă asupra diavolului, crucea Ta o ai dat nouă’.

Resfințirea bisericii din Parohia Glimboca

Sute de credincioși au luat parte la slujba de resfințire a bisericii din Parohia Glimboca, Protopopiatul Caransebeșului. Fiind una din cele mai gospodare comunități de pe Valea Bistra, din apropierea Caransebeșului, în ultima perioadă la biserica parohială s-au efectuat lucrări de restaurare și înfrumusețare.

După ce în anul 1970, la data de 8 noiembrie, biserica din Glimboca a fost târnosită de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae al Banatului, după mai bine de 40 de ani, odată cu restaurarea parțială a bisericii a fost restaurată și Sfânta Masă, care s-a deteriorat în timp, din cauza infiltrațiilor de umezeală.

În acest context, în Duminica a III-a din Postul Mare, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită canonică în această parohie, resfințind biserica parohială și slujind Dumnezeiasca Liturghie. Cu acest prilej, PS Lucian l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Sorin Mâțu, fiu al satului.

‘Dacă în 8 noiembrie 1970 Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae al Banatului așeza în piciorul Sfintei Mese din această biserică Sfintele Moaște ale Sfinților Mucenici care au pătimit pentru Hristos, iată că după aproape 42 de ani, astăzi, 18 martie 2012, resfințim jertfelnicul, Sfânta Masă și binecuvântăm această biserică’, a arătat PS Lucian.

Rugăciuni pentru copiii de la ‘Speranța’, Reșița

Sâmbătă, 17 martie, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în capela cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din incinta Centrului de plasament ‘Speranța’ din municipiul Reșița.

Cu acest prilej, chiriarhul i-a împărtășit pe toți copiii asistați din acest centru, a purtat discuții cu personalul de conducere, dar și cu asistenții care se îngrijesc de copiii instituționalizați și a oferit daruri tuturor celor prezenți. În cuvântul adresat copiilor, ierarhul a amintit de responsabilitatea noastră de a ne apropia de Dumnezeu, cu precădere în această perioadă a Postului Mare, dar în general în toată vremea vieții noastre.

Duminica Sfintei Cruci la Catedrala mitropolitană

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Duminica Sfintei Cruci la Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara.

Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența a mii de credincioși timișoreni. Cu prilejul prăznuirii Sfintei Cruci în Duminica a III-a din Postul Mare, Sfânta Cruce a fost scoasă din Sfântul Altar și pusă în mijlocul bisericii pentru închinare, fiind frumos împodobită cu flori și busuioc, arătând prin aceasta că este ‘floare care a înflorit mântuirea noastră’.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Marius Patriciu Covaci, numit pe seama Catedralei mitropolitane. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Marcu 8, 34-38; 9, 1, explicând totodată semnificația și puterea mântuitoare a Crucii.

În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea și purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente