Duminica Sfântului Grigorie Palama

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în a doua duminică a Postului Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama. Acesta s-a născut în anul 1296. Spre jumătatea secolului al XIV-lea devine cea mai importantă voce în disputele isihaste, polemizând cu învățatul calabrez Varlaam și cu ucenicul acestuia Achindin. În urma acestor dispute care au marcat Bizanțul s-a cristalizat învățătura despre mistica Ortodoxă și s-a dovedit că practica athonită a rugăciunii inimii era conformă atât cu Scriptura, cât și cu învățătura Sfinților Părinți.

„În cea de-a doua duminică din Postul Mare ne reafirmăm dreapta credință și înțelegem prin învățătura Sfântului Grigorie Palama că ortodoxia și dreapta credință ne poate duce la vederea lui Dumnezeu sau a luminii necreate prin post, asceză, retragere sau liniștire sau isihie și despătimire. Procesul de despătimire nu-l putem realiza decât prin smerenie, post, multă rugăciune și retragere din lume, așa cum ne-au învățat Sfinții Părinți și în acest mod noi vedem roadele credinței pe care o mărturisim”, a explicat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Această duminică, închinată Sfântului Grigorie Palama, a fost introdusă în structura Postului Mare la scurtă vreme după canonizarea ierarhului din anul 1386.

Comentarii Facebook


Știri recente