Duminica Samarinencei în parohii transilvănene

Duminica Samarinencei a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitățile din Transilvania, îndeosebi acolo unde ierarhii s-au aflat în mijlocul credincioșilor pentru a oficia slujbele specifice târnosirii unor lăcașuri de cult, pentru punerea unor pietre de temelie și pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba sfințirii Bisericii ‘Schimbarea la Față’ din Valea Lungă, aflată în apropierea municipiului Mediaș. De bucuria credincioșilor din micuța parohie de pe Valea Târnavelor s-au împărtășit sute de credincioși veniți din Mediaș, din localitățile învecinate și chiar de mai departe. Printre oaspeți s-au aflat fostul diplomat Cornel Pânzaru, primarul din Mediaș, Teodor Neamțu, oameni de afaceri, politicieni și apropiați ai comunității, între care mulți au sprijinit lucrările de construcție. Biserica de lemn ‘Schimbarea la Față’ a fost ridicată între 2002 și 2005, după ce în 2001 a fost așezată piatra de temelie. La slujba de duminică, un sobor de preoți și diaconi au fost alături de IPS Mitropolit Laurențiu, între care consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Rusu, și protopopul de Mediaș, pr. Ovidiu Găban.

‘Izvor nesecat de viață’

Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu pe o scenă din curtea bisericii, iar la final pr. paroh Marius Custelcean a fost hirotesit iconom. Adunarea parohială, Consiliul parohial, epitropii, primarul comunei Dârlos, Liviu Boian, Consiliul local și principalii ctitori au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu. Ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicii, în care ne este prezentat dialogul unic prin frumusețe și înțelesuri duhovnicești dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia samarineancă.

‘Mântuitorul s-a întâlnit cu această femeie la fântâna lui Iacov și a transformat-o dintr-o persoană păcătoasă într-o mironosiță, într-o mărturisitoare a Sa. Această mărturie se datorează descoperirii unei adevăr. Ea a venit să ia apă din fântână și Mântuitorul i-a dat apa cea vie. Această apă vie o primim și noi din Sfânta Biserică, care este un izvor nesecat de viață’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Un nou centru de tineret al Arhiepiscopiei Clujului

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un altar de vară, lângă Biserica ‘Sfântul Prooroc Ilie’ din Telișor. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat că adevărata fântână a lui Iacob este la Biserică. ‘Aici Domnul Hristos ne așteaptă ca să bem din apa cea vie, care ne oferă nouă viața veșnică fericită, pentru că viața noastră pământească, chiar frumoasă dacă e, este foarte scurtă. Însă cine va bea din apa cea vie nu va înseta în veci’, a spus IPS Andrei. Ierarhul a binecuvântat și lucrările efectuate la casa parohială din localitate.

Sâmbătă, 12 mai, IPS Mitropolit Andrei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a celui de-al doilea centru misionar-social pentru tineret din arhiepiscopie, la Câmpenești, județul Cluj. IPS Andrei a arătat că este de maximă importanță înființarea unor centre pentru tineri. ‘Viitorul nostru este legat de tânăra generație. Cum îi formăm pe tineri, așa îi vom avea. Și consider că s-a făcut și se face prea puțin pentru tineri. Și atunci e nevoie de aceste două centre în care activitățile catehetice și de relaxare să fie cele potrivite, să fie continue, să fie bine organizate’, a spus IPS Andrei. După oficierea Sfintei Liturghii, IPS Andrei le-a spus celor prezenți că la Câmpenești, și nu numai, se vor construi cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor darnici centre misionare în care să se poată organiza activități catehetice, educative și de destindere pentru tineri.

Biserică nouă pentru românii din Uileacul de Criș

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie la Uileacul de Criș, comuna Tileagd, Protopopiatul Oradea, în paraclisul amenajat pentru slujire într-o casă din localitate, cu hramul ‘Sfânta Treime’. În cuvântul de învățătură, PS Sofronie a arătat că perioada din cursul anului bisericesc cuprinsă între Învierea Domnului și Rusalii este un timp în care ne exprimăm bucuria pentru biruința Domnului Iisus Hristos asupra păcatului și a morții, precum și o perioadă în care Biserica, prin pericopele evanghelice rânduite, și mai ales prin cea din Duminica Samarinencei, ne pregătește pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. A urmat slujba sfințirii pietrei de temelie și a locului unde se va construi prima biserică ortodoxă din Uileacul de Criș, cu hramurile ‘Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei’ și ‘Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan’.

Sărbătoare în Parohia sălăjeană Treznea

Credincioșii Parohiei Treznea, Protopopiatul Zalău, l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care a slujit Sfânta Liturghie însoțit de un sobor de preoți, ocazie cu care a sfințit noul iconostas donat de o familie de buni credincioși. Pr. paroh Ionuț Știrb a fost hirotesit iconom. În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat faptul că îndemnul pe care l-a făcut Mântuitorul femeii samarinence de a se ruga în duh și adevăr ne este foarte folositor și nouă, cu alte cuvinte, nu trebuie să fim credincioși de formă legând viața noastră spirituală de niște forme de manifestare strict exterioare, uitând esențialul, legătura interioară și personală cu Dumnezeu. Ierarhul a lăudat statornicia credincioșilor din zonă.

Târnosirea bisericii hunedorene din Sulighete

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a târnosit Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din satul Sulighete, Protopopiatul Brad. Ridicată în secolul al XVII-lea, biserica a avut parte de o amplă renovare în 1880, în timpul păstoririi preotului Tavie Popa.

În 2010 s-au început lucrări de înfrumusețare și înlocuire a acoperișului de țiglă cu șindrilă bituminoasă, sub păstorirea pr. Cristian Dospin, lucrări finalizate în acest an. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Gurie a hirotesit sachelar pe pr. paroh Cristian Dospin, evidențiind osteneala și munca depusă.

Resfințiri la Cutca și Stâna

Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din localitatea clujeană Cutca, filia Parohiei Sâmboieni, a fost resfințită în urma lucrărilor de renovare. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din parohiile învecinate. Filia Cutca, ce aparține de Parohia Sâmboieni din Protopopiatul Gherla, numără peste 200 de familii și este păstorită de pr. paroh Valeriu Cordea.

Credincioșii de la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Stâna, Satu Mare, l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a resfințit lăcașul de cult și a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final, preotul paroh a primit distincția de iconom, iar membrii Consiliului parohial, diplome de apreciere.

Comentarii Facebook


Știri recente