Duminica Rusaliilor – ziua de naștere a Bisericii

Duminica Cincizecimii este sărbătoarea anuală a pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, așa cum ni se istorisește în cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 zile de la Învierea Domnului, încheie descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu, prin Mântuitorul Iisus Hristos, și se întemeiază Biserica.

Astăzi în toate bisericile ortodoxe se prăznuiește Cincizecimea sau Pogorârea Sf. Duh. Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paști praznicul de astăzi se mai numește și Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare păgână „Rosalia”, o sărbătoare a florilor și în special a trandafirilor. Dacă duminica Ortodoxiei este „ziua onomastică” a Bisericii, Pogorârea Sfântului Duh este ziua sa de naștere.

Rusaliile, împreună cu Sfintele Paști, reprezintă cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli, așa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Până la sfârșitul secolului IV și începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh.

Sursa: Radio Reîntregirea

Comentarii Facebook


Știri recente