Duminica românilor migranți marcată în Patriarhia Română

Prima Duminică după Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, în Patriarhia Română, este dedicată românilor plecați din diferite motive în afara granițelor țării. Astfel Duminica românilor migranți a fost instituită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 25-26 februarie 2009.

Cu acest prilej, astăzi, 22 august, în toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Patriarhiei Române, în timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire, de cerere și de ajutor pentru înmulțirea dragostei între membrii familiei plecați din România și cei rămași acasă.

La Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar Patriarhal, care a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat românilor de pretutindeni cu ocazia Duminicii românilor migranți.

Activități specifice acestei duminici au avut loc și la orfelinatul Sfântul Vasile cel Mare din Galați unde pe lângă copiii îngrijiți la centru vin și copiii ai cărui părinți sunt plecați. Astfel, „în această zi împreună cu părinții lor întorși acasă au fost invitați la centru unde au intonat cântece în timpul Sfintei Liturghii și au primit pachete cu mâncare și jucării și alte lucruri folositoare”.

De asemenea, la Biserica Sfântul Spiridon din Galați, unde activează și un Centru pentru copii, aceștia au interpretat cântece și poezii, în Biserică, de față fiind și părinții lor. După cum a declarat pentru Radio TRINITAS domnul Marian Pătrașcu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, și în „Parohia Liești, la căminul cultural au fost invitați copii și părinți din parohie, și din parohiile învecinate, unde a avut loc un program cultural artistic în cinstea părinților întorși acasă”.

Celebrarea Duminicii migranților români s-a făcut și la românii din Suedia. În Parohia „Sfântul Gheorghe” din Stockholm, prima parohie românească din Scandinavia, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Au fost prezenți numeroși credincioși din eparhie și din țară, cărora Preasfinția Sa le-a vorbit despre însemnătatea acestei duminici.

Mai multe informații referitoare la celebrarea acestei duminici a oferit Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord: „M-am bucurat să fiu împreună cu preoții și credincioșii noștri. Am dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat românilor de pretutindeni în această Duminică a românilor migranți,sugestiv intitulat „Când ne aflăm în străinătate să nu ne înstrăinăm de noi înșine!”. În această perioadă, o parte din frații noștri români se află în țară alături de cei dragi ai lor însă ne-am bucurat pentru că la slujba de astăzi au participat și un grup credincioși ortodocși români din țară aflați în vizită în Suedia”.

Comentarii Facebook


Știri recente