Duminica românilor migranți celebrată la Catedrala Patriarhală

Prima duminică după praznicul „Adormirii Maicii Domnului” este închinată românilor migranți. Ieri, 22 august, în toate parohiile și mănăstirile din Patriarhia Română au fost înălțate rugăciuni pentru românii migranți. La Catedrala patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Ziarul Lumina.

La nivelul întregii Patriarhii Române, potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 25-26 februarie 2009, în toate parohiile și mănăstirile, în timpul Sfintei Liturghii a Duminicii migranților români au fost înălțate rugăciuni de mulțumire, de cerere și de ajutor pentru înmulțirea dragostei între cei plecați din România și cei rămași acasă dintr-o familie. De asemenea, au fost rostite și rugăciuni pentru călătorie și de bună înțelegere cu cetățenii țărilor în care lucrează sau studiază românii plecați în străinătate.

La Catedrala patriarhală, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și s-a rugat pentru românii din diaspora. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pilda lucrătorilor celor răi. ‘Via este poporul lui Israel, poporul ales să păstreze credința monoteistă, gardul, care împrejoară via, este legea pe care Dumnezeu a dat-o marelui prooroc Moise. Teascul este jertfelnicul pe care se aduc jertfe pentru slava lui Dumnezeu sau spre ispășirea păcatelor poporului și a slujitorilor, iar turnul nu este altceva decât marele templu, pe care împăratul Solomon îl zidise în cinstea lui Dumnezeu. Lucrătorii care trebuiau să lucreze via sunt cei care trebuiau să conducă poporul către cuvântul lui Dumnezeu și către viața veșnică, despre care au vorbit proorocii. Slujitorii trimiși în mai multe rânduri de către stăpân sunt proorocii, care au vestit cuvântul lui Dumnezeu, iar, în cele din urmă, a trimis Stăpânul, adică Dumnezeu, pe Unicul Său Fiu, adică pe Domnul Iisus Hristos, pe Care, văzându-L lucrătorii, L-au ucis pentru a moșteni via’, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

În continuare, Preasfințitul Părinte Varsanufie a subliniat că Dumnezeu este îndelung răbdător, dar și drept, iar cel care se apropie prin pocăință de Bunul Dumnezeu se va bucura de toate cele ale lui Hristos, încă din această viață.

Un nou preot pentru românii din Bruxelles

Preasfințitul Varsanufie a dat citire mesajului „Când ne aflăm în străinătate să nu ne înstrăinăm de noi înșine!” al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în care se arată că prin instituirea Duminicii migranților români se arată grija spirituală a ierarhilor Bisericii față de fiii și fiicele sale duhovnicești, plecați din diferite motive în afara granițelor țării.

În timpul în care românii se îngrijesc de bunăstarea lor materială, Biserica se asigură de îngrijirea sufletească a credincioșilor. În timpul Sfintei Liturghii au fost săvârșite și două hirotonii: întru diacon a tânărului Răzvan George și întru preot a diaconului Bogdan Ioan, hirotonit pe seama Parohiei ‘Sfânta Iuliana’ și ‘Sfânta Cuvioasa Parascheva’ din Bruxelles, Belgia. ‘Biserica a îndeplinit dintotdeauna în viața emigranților români un rol deosebit de complex. Ea a reprezentat și reprezintă și astăzi, nu numai centrul vieții religioase a comunității românești, ci și centrul vieții ei sociale. Spun aceasta, deoarece, mai înainte de a întemeia asociații și societăți de binefacere, școli sau ziare, au construit biserici’, a împărtășit din impresiile sale Maria Popescu, o profesoară de limba română, pe care am întâlnit-o la slujbă.

Comentarii Facebook


Știri recente