Duminica, prima zi a săptămânii creștinilor

Credincioșii care și-au cumpărat deja calendare creștin ortodoxe pe anul 2011 au putut observa că duminica este marcată ca prima zi a săptămânii. Acest fapt reprezintă o revenire la Tradiția Bisericii, cu temei în Sfânta Scriptură.

Fundamentul credinței noastre și centrul vieții bisericești este Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, eveniment care a avut loc duminica, „în prima zi a săptămânii, care este după sâmbătă”, așa cum se spune în Evanghelie.

„Ținem această zi de odihnă, ziua de Duminică, din mai multe motive. În primul rând pentru că în ziua de Duminică, sau prima zi a săptămânii, a înviat Mântuitorul Iisus Hristos. În al doilea rând după mărturiile Sfinților Părinți, ale Sfântului Iustin Martirul și Filozoful, ale Sfântului Vasile cel Mare, ziua de Duminică este ziua creației, începutul Săptămânii după cum spune Sfântul Vasile cel Mare. În al treilea rând, în această zi de duminică s-a pogorât Duhul Sfânt peste ucenici și apostoli”, a spus părintele Mihai Marian, lector universitar în cadrul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București pentru TRINITAS TV.

Calendarul Creștin Ortodox, în Patriarhia Română, este alcătuit de o comisie specială și este aprobat de Sfântul Sinod. Calendarul aprobat de ierarhii Bisericii noastre apare în fiecare dintre Eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române, consemnându-se pe prima filă numele ierarhului cu binecuvântarea căruia a fost tipărit. Deosebirile dintre calendarele eparhiale sunt, în general, numai de ordin grafic. Totuși, sunt eparhii unde sunt sărbătoriți și sfinți locali, al căror cult nu a fost generalizat la nivelul întregii Patriarhii.

Comentarii Facebook


Știri recente