Duminica Ortodoxiei, sărbătorită prin procesiuni cu icoane în București

În Duminica Ortodoxiei, 8 martie a.c., la Biserica Icoanei din Capitală, s-a continuat tradiția începută anul trecut prin organizarea manifestării cultural-religioase intitulată „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”. Ceremonia a început cu slujba Vecerniei oficiată, sâmbătă 7 martie 2009, în Biserica Icoanei. Cei 20 de preoți și diaconi au plecat apoi din curtea bisericii în procesiunea deschisă de un purtător de cruce, alături de prapuri sau steaguri bisericești, de icoane mari, împărătești, purtate pe umeri în sunet de toacă. Clericii bisericilor din Protoieria 2 Capitală, urmați de credincioși cu lumânări aprinse, au întregit procesiunea numită „Lumina Ortodoxiei”. Flancați de gardieni publici în uniforme de gală, având torțe în mâini, au înconjurat Parcul „Grădina Icoanei”. Pe tot parcursul prosesiunii s-au intonat cântări bisericești, iar din loc în loc s-au făcut opriri, rostindu-se ectenii. În tot parcul au fost montate boxe care au făcut ca glasurile preoților și psalților să fie auzite și de ultimele persoane din procesiune.

Prima parte a evenimentului, organizat de către Arhiepiscopia Bucureștilor și Primăria Sectorului 2, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a încheiat pe scena din mijlocul Parcului Grădina Icoanei. Într-un cadru festiv, înconjurat de ceilalți preoți, dar și de primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, părintele protopop Ioan Rădulescu, al Protoieriei 2 Capiatală, a mulțumit tuturor celor prezenți de participare. După ce a făcut o scurtă prezentare a istoriei zbuciumate a cinstirii icoanelor, a mărturisit că „poporul român dintotdeauna a iubit icoana”.

De aici procesiunea s-a întors la Biserica Icoanei. Organizatorul evenimentului, pr. Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei, ne-a declarat că denumirea procesiunii de „Lumina Ortodoxiei” simbolizează „lumina pe care ne-a adus-o credința noastră de-a lungul veacurilor, care a luminat drumul poporului nostru, mai ales în vremuri de întuneric”.

Partea a doua a evenimentului a continuat ieri, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Preoții de la bisericile din jurul Bisericii Icoanei s-au întâlnit în Parcul „Grădina Icoanei”, unde Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a săvârșit slujba de sfințire a icoanelor. După un scurt concert de cântări bisericești din Postul Mare, toți au plecat în procesiune, fiecare credincios cu câte o icoană în mână, intitulată de data aceasta, „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, adică „o manifestare de cinstire a icoanelor, bucuria de a fi ortodox. Toată manifestarea s-a încadrat în evlavia și credința noastră față de sfânta Ortodoxie”, a mai spus Pr. Ioan Popescu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente