Duminica Ortodoxiei prăznuită la Arad și Caransebeș

În Duminica Ortodoxiei, cea dintâi duminică a Postului Mare, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala ‘Sfânta Treime’ din Arad. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală din Caransebeș.

Înalt Preasfințitul Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor de la Catedrala ‘Sfânta Treime’ din Arad, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de soborul preoților și diaconilor slujitori. În cadrul slujbei, în cuvântul de învățătură, cu tema ‘Comoara credinței și faptelor bune’, reamintind semnificația duminicii precedente, a dorului omenesc după raiul pierdut, Înalt Preasfinția Sa a subliniat mesajul duminicii actuale, ca îndreptare a privirii spre Dumnezeu. În acest cadru este arătată însemnătatea iconomiei în exprimarea adevărului spiritualității creștine și ortodoxe legată direct de viața religioasă a fiecăruia. Totodată este îndreptată atenția spre aprofundarea teologiei icoanei, prin Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru colecta Fondului Central Misionar.

Într-un mod deosebit, Înalt Preasfințitul Timotei a amintit importanța sărbătoririi, la 4 martie, a 22 de ani de slujire arhierească a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a 50 de ani de arhipăstorire a Înalt Preasfințitului Nicolae ca Mitropolit al Banatului.

În după-amiaza zilei, dând răspuns invitației preotului și enoriașilor, Înalt Preasfinția Sa a efectuat o vizită pastorală în Parohia Arad-Ceala, parohie misionară din extremitatea vestică a municipiului Arad, întemeiată de către chiriarh imediat după anul 1989. A fost întâmpinat de către preotul paroh Dorin Cicirean și întreaga suflare a comunității, modestă numeric, dar cu credincioși vrednici, atașați credinței strămoșești. Într-un sobor constituit din preoți de la parohii ale municipiului Arad, Înalt Preasfințitul Timotei a săvârșit în biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Evanghelist Ioan’ Taina Sfântului Maslu de obște.

La încheierea slujbei, Înalt Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a scos în evidență săvârșirea frecventă a Sfintei Taine a Maslului de obște în anul care îi este închinat și, în aceeași legătură, datoria de a îngriji pe cei suferinzi sau bolnavi.

Prin grija Sectorului social al Arhiepiscopiei Aradului, la ieșirea din biserică au fost distribuite celor prezenți pachete cu alimente.

Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

În Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, la Catedrala episcopală cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din Caransebeș, informează „Ziarul Lumina”.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Alin Câmpean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul a precizat: ‘Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Mare, este o zi de bucurie, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă de post, de umilință și pocăință. În fiecare an, prima duminică din Postul Mare ne aduce bucuria de a fi ancorați în învățătura Sfinților Apostoli și a Sfinților Părinți, păstrând cu fidelitate toate învățăturile acestora. Și în acest an, mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai ales că toată săptămâna care s-a încheiat am citit Canonul cel Mare sau Canonul Sfântului Andrei Criteanul și i-am îndemnat pe credincioșii noștri să se împărtășească la fiecare Sfântă Liturghie, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în zilele de miercuri și vineri, precum și la liturghiile sfințitoare din zilele de sâmbătă și duminică’.

Bucuria duhovnicească a continuat și duminică seara. Astfel, Preasfințitul Lucian a oficiat slujba Vecerniei la Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș, după care a participat la concertul de muzică psaltică susținut de grupul psaltic ‘Katharsis’ al Episcopiei Caransebeșului și grupul psaltic al Catedralei episcopale din Caransebeș, închinat Duminicii Ortodoxiei.

‘În Duminica Ortodoxiei, după oficierea slujbei Vecerniei în Catedrala episcopală din Caransebeș, pentru a cinsti tradiția muzicală a Ortodoxiei, Episcopia Caransebeșului a organizat un concert de muzică psaltică. Interpretarea psaltică a fost susținută de grupul ‘Katharsis’ al Episcopiei Caransebeșului, condus de dl Alin Buliga și de grupul psaltic al Catedralei episcopale, format din părinții diaconi și cântăreții Catedralei episcopale din Caransebeș, condus de părintele diacon Cătălin Găină’, a mărturisit părintele Alic Daniel, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului.

La finalul manifestării religios-culturale organizate de Episcopia Caransebeșului cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, toți credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit din partea ierarhului iconițe ca semn al biruinței dreptei credințe împotriva tuturor ereziilor.

Comentarii Facebook


Știri recente