Duminica Ortodoxiei la Roman

Credincioșii din toată Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au participat duminică, 4 martie, la procesiunea cu sfintele icoane, organizată cu prilejul Duminicii Ortodoxiei. În cadrul pelerinajului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Taina Sfântului Maslu, informează „Ziarul Lumina”. La procesiunea cu sfintele icoane au participat peste 100 de preoți din toată eparhia.

În Duminica Ortodoxiei, după orele prânzului, la sfârșitul Sfintei Liturghii, romașcanii au început să se adune în fața statuii lui Roman Mușat din centrul orașului. Încet, pe străzile lăturalnice și-au făcut apariția microbuze și mașini din Bacău. Cu toții, tineri și bătrâni, sfidând vântul arțăgos și insistent, țineau cu mâinile aproape încleștate din cauza frigului icoanele aduse pentru procesiunea din Duminica Ortodoxiei. ‘Este pentru prima oară când particip la un astfel de eveniment. Nu știu să mai fi fost asemenea manifestare la noi. Am venit să mă rog pentru sănătate, mântuire, pentru familie și pentru cei dragi’, aveau să mărturisească aproape la unison credincioșii prezenți în municipiul de pe malul Moldovei. În decorul de iarnă târzie, copiii alergau făcându-și cruce și sărutând icoanele ținute pe brațe de părinții sau bunicii lor, rememorând parcă bucuria prilejuită de biruința definitivă a sfintelor icoane în veacul al IX-lea. Căldura credinței micuților se răsfrângea în ochii părinților care păreau a se umple și ei de darurile Duhului Sfânt revărsate cu atâta generozitate în sufletele micuților prezenți la procesiune. În acordurile cântărilor psaltice tinerilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’, la un moment dat, purtate solemn de preoți, au fost aduse și 15 icoane din cele menționate de episcopul Melchisedec Ștefănescu în ‘Tratat despre cinstirea și închinarea icoanelor în Biserica Ortodoxă și despre icoanele făcătoare de minuni din România’.

Pelerinaj din ‘piața icoanelor’ spre catedrală

Icoanele în copii de mărime naturală, sub coordonarea protos. Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, au fost dispuse în semicerc, lângă statuia lui Roman Mușat. Privind acest decor aveai impresia că orașul de pe malul Moldovei a însumat pentru câteva ore cele mai elocvente reprezentări ale Maicii Domnului din mănăstirile moldave și muntene. Alături de ele, la loc de cinste, pe o măsuță, a fost așezată și racla cu moaștele mai multor sfinți adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu privirea plecată și rugăciunea murmurând pe buze, credincioșii pășeau discret prin fața lor, lăsând frunțile să atingă odoarele sacre pentru câteva clipe. Prin evlavie și smerenie, închinându-se, oamenii au transformat inima urbei într-un suflet al dreptei credințe. În mijlocul mulțimii au fost aduse icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni și de la Mănăstirea Trifești. PS Ioachim Băcăuanul a ajuns la statuia lui Petru Mușat din centrul orașului la ora 16:00, desăvârșind trupul Bisericii văzute: episcop, cler și credincioși. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a mulțumit credincioșilor pentru ajutorul acordat Fondului Central Misionar, apoi a rostit rugăciunea de sfințire a icoanelor. La acest moment, cei prezenți au fost îndemnați să ridice icoanele în mâini. Chemarea ierarhului a transfigurat piața Roman Mușat în piața icoanelor. Apoi, o mână întinsă a ierarhului a dezlegat mulțimea pelerinilor să-și îndrepte pașii spre Catedrala arhiepiscopală.

Binecuvântare arhierească pentru credința și dragostea oamenilor

În imne și rugăciuni, soborul celor peste 100 de preoți și miile de credincioși au pornit ușor în procesiune. ‘Apărătoare Doamnă, pentru biruință’, ‘Cu noi este Dumnezeu’ și multe alte răsunau pe strada principală a orașului. Cântările păreau că străbat toate străzile, sute de chipuri ițindu-se de după perdelele apartamentelor din zonă, curioase să audă melosul bizantin. La scurte intervale de timp, se făceau popasuri cu citiri din Sfintele Evanghelii și rugăciuni de dezlegare. Mulțimea-și exprima credința așa cum poate n-a făcut-o vreodată: public, sincer și entuziast. După aproape două ceasuri, romașcanii, băcăuanii, oneștenii, buhușenii, moineștenii și sascutenii au ajuns în curtea Arhiepiscopiei. Din agheazmatarul situat lângă catedrală, înconjurat de sfintele icoane, PS Ioachim Băcăuanul a citit ultima rugăciune din Taina Sfântului Maslu, care a fost oficiat pe parcursul procesiunii. ‘Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți, pentru credința și dragostea pe care le-ați manifestat în această Duminică a Ortodoxiei’, avea să încheie Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Ioachim, coordonatorul organizării acestei prime procesiuni din municipiul Roman. Puțin după ora 18:00, evenimentul s-a încheiat. Miruiți cu untdelemn sfințit, oamenii au plecat spre casele lor, făcându-și cruce și mulțumind Bunului Dumnezeu. Ieșind pe sub turnul clopotniță, îi puteai vedea cum, înfofolindu-se mai strașnic, mergeau spre mașini sau microbuze. Se lăsase ger și unii au început să-l simtă. Peste toate însă, în orașul lui Roman Mușat a rămas frumusețea și bucuria primei procesiuni cu sfintele icoane din Duminica Ortodoxiei.

Comentarii Facebook


Știri recente