Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Giurgiu

Pe 4 martie 2012 Biserica Ortodoxă s-a aflat în Duminica I din Postul Mare numită și Duminica Ortodoxiei. La Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului’ și „Sf. M. Mc. Gheorghe’ din Giurgiu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a peste o mie de credincioși, după cum informează episcopiagiurgiului.ro.

Cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, a fost adusă spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica Parohiei Letca Nouă și a fost așezată în catedrală, într-un loc special amenajat.

În cuvântul de învățătură, adresat celor prezenți, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a vorbit despre semnificația duhovnicească pe care o are Duminica Ortodoxiei pentru toți creștinii, ea rememorând una dintre cele mai strălucitoare biruințe din primul mileniu, și anume, victoria definitivă asupra iconoclaștilor, care au tulburat viața Bisericii și a credincioșilor ei, timp de mai bine de o sută de ani (726-843). De asemenea, Preasfinția Sa a arătat faptul că cinstirea icoanei lui Hristos în chip duhovnicesc înseamnă cinstirea Tainei Întrupării lui Hristos, Care ne cheamă să ne apropiem de El cu credință și cu dragoste, să ne lăsăm pătrunși de taina curățitoare și sfințitoare a Întrupării Sale, întrucât El S-a făcut om, ca pe noi să ne facă fii ai lui Dumnezeu, după har. Icoanele mărturisesc în chip văzut despre pogorârea lui Dumnezeu către om și despre nevoința sau efortul omului de a se ridica neîncetat către Dumnezeu. Astfel, starea comuniunii desenului cu dogma se naște din voința irepresibilă ce animă făptuirea iconică, de a încerca să exprime prin desen o realitate mai presus de ea, cea a persoanei vizuale a Revelației, a încheiat Preasfinția Sa.

Totodată, s-a dat citire și Pastoralei la Duminica Ortodoxiei, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis-o clerului și credincioșilor din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente