Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

În Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, la catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, potrivit episcopiacaransebesului.ro.

La Sfânta Liturghie a participat un număr important de credincioși, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Alin Câmpean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Dumnica Ortodoxiei.

La finalul Sfintei Liturghii Chiriarhul a precizat: „Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Mare, este o zi de bucurie chiar dacă ne aflăm într-o perioadă de post, de umilință și pocăință. În fiecare an, prima duminică din Postul Mare ne aduce bucuria de a fi ancorați în învățătura Sfinților Apostoli și a Sfinților Părinți, păstrând cu fidelitate toate învățăturile acestora. Și în acest an, mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai ales că toată săptămâna care s-a încheiat am citit Canonul cel Mare sau Canonul Sfântului Andrei Criteanul și i-am îndemnat pe credincioșii noștri să se împărtășească la fiecare Sfântă Liturghie, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în zilele de miercuri și vineri, precum și la liturghiile sfințitoare din zilele de sâmbătă și duminică. Îl rugăm pe Sfântul Vasile cel Mare, ai cărui Sfântă Liturghie am săvârșit astăzi, să ne ajute să parcurgem pe mai departe urcușul duhovnicesc, care nu este altceva decât urcușul nostru spre învierea lui Hristos”.

Bucuria duhovnicească și însemnătatea acestei zile pentru credința ortodoxă a continuat și duminică seara. Astfel, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat slujba Vecerniei la catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, după care a participat la concertul de muzică psaltică, susținut de grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului și grupul psaltic al catedralei episcopale din Caransebeș, închinat Duminicii Ortodoxiei.

„În Duminica Ortodoxiei, după oficierea slujbei Vecerniei în catedrala episcopală din Caransebeș, pentru a cinsti tradiția muzicală a ortodoxiei, Episcopia Caransebeșului a organizat un concert de muzică psaltică. Interpretarea psaltică a fost susținută de grupul „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului condus de dl. Alin Buliga și de grupul psaltic al catedralei episcopale, format din părinții diaconi și cântăreții catedralei episcopale din Caransebeș, condus de părintele diacon Cătălin Găină”, a mărturisit părintele Alic Daniel, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului.

La finalul manifestării religios-culturale, organizate de Episcopia Caransebeșului cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, toți credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit din partea Ierarhului iconițe ca semn al biruinței dreptei credințe împotriva tuturor ereziilor.

Comentarii Facebook


Știri recente