Duminica Ortodoxiei în Arhiepiscopia Dunării de Jos

După tradiție, Duminica Ortodoxiei este cinstită în toate parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos prin ample manifestări liturgice și cultural – misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă, realizate în parteneriat cu școlile și liceele din cadrul Eparhiei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, programul a început prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminariști și a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoți și diaconi, de numeroși credincioși gălățeni și de un număr impresionant de copii și tineri.

Pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă și în limbaj mimico-gestual, după cum ne-a transmis pr. Gabriel Molocea.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost împărtășiți cu Sfintele Taine de către Chiriarhul Dunării de Jos, după care, pe solee, au prezentat credincioșilor prezenți icoanele lor.

Tradiționala procesiune cu icoane a continuat de la Catedrala Arhiepiscopală până la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din municipiu, elevilor seminariști alăturându-li-se alți elevi de la școli și licee gălățene, precum și numeroși credincioși.

Manifestările dedicate Duminicii Ortodoxiei din acest an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, ajunsă la a XIV-a ediție, au fost așezate sub genericul „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”.

În deschidere, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați și corul de muzică psaltică „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au susținut un mini-concert, în care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată expoziția de icoane, intitulată „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”.

Lucrările iconografice au fost realizate de copii și tineri de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați și Liceul de Artă „Haricleea Darclee” din Brăila, „Palatul Copiilor” din Galați, „Palatul Copiilor” din Brăila, „Clubul Copiilor” din Tecuci, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, secția patrimoniu și pictură bisericească, Centrele parohiale pentru tineret din Liești și Barcea, județul Galați, precum și de tineri studenți teologi sau ai Facultății de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a apreciat implicarea tinerilor și pasiunea lor pentru realizarea lucrărilor iconografice vernisate și, adresându-se acestora a evidențiat faptul că icoanele „vernisate în Duminica Ortodoxiei reprezintă deodată atât creația tinerilor, cât și personalitatea ortodoxă a credinței care a crescut, întocmai cum vedem aici, în icoanele făcute din semințe. Ortodoxia este sămânța cea bună care zugrăvește întotdeauna, cum zice Eminescu, icoane în biserici!”.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit tuturor participantilor diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, precum și importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar și alte daruri de suflet.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a apreciat implicarea tinerilor și pasiunea lor pentru realizarea lucrărilor iconografice vernisate și a oferit diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, precum și importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar și alte daruri de suflet.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…