Duminica Ortodoxiei în Arhiepiscopia Clujului

În Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Mare, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca și a săvârșit hirotonia întru diacon a candidatului la preoție Ioan Tănase. IPS Mitropolit Andrei a dat citire scrisorii pastorale a Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul ‘Teofania’ al Bisericii ‘Schimbarea la Față’ din Cluj-Napoca, dirijat de conf. dr. Ciprian Para, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Seara, la sfârșitul slujbei Pavecerniței Mici săvârșite în catedrală, Înalt Preasfințitul Andrei a continuat seria de cateheze ‘O seară cu Hristos și Maica Sa’, vorbind celor prezenți despre cel de-al doilea duh, ‘al grijii de multe’, menționat în rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, pe care Îi cerem Domnului să nu ni-l dea nouă. IPS Andrei a subliniat legătura care există între acest duh și deznădejde sau tristețe, precum și consecințele lor nefaste pentru viața duhovnicească a omului credincios.

Duminica Ortodoxiei la Gherla

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Parohia ‘Cuvioasa Parascheva’ din Gherla, înconjurat de un sobor de preoți, printre care s-a aflat și inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Liviu Vidican Manci. PS Vasile a oficiat apoi Taina Sfântului Botez pentru șase copii de la Centrul maternal ‘Sfânta Maria’ din oraș, după cum a spus pr. paroh Petru Băgăcean, slujbă urmată de depunerea jurământului de credință de către membrii aleși în Consiliul parohial, în fața episcopului. Programul a continuat cu alte activități. PS Vasile Someșanul a avut o întâlnire cu copiii și tinerii din parohie, cărora le-a adresat un îndemn părintesc spre folosul lor sufletesc.

Taina Sfântului Maslu la Dej

Duminică seara, PS Vasile Someșanul a oficiat Taina Sfântului Maslu la Biserica ‘Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian’ din curtea Spitalului Municipal Dej, unde slujește pr. Pavel Pop. Slujba a fost săvârșită într-un sobor de 24 de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Ierarhul participă de două ori pe an la Taina Sfântului Maslu la această biserică, iar de această dată a vorbit credincioșilor despre bolile sufletești – păcatele care ne despart de Dumnezeu, și despre remediul pentru ele – apropierea de Biserică, cel mai mare spital al lumii, care ne vindecă și ne pregătește pentru veșnicie.

Vizita ierarhului încununează 10 ani de la târnosirea bisericii spitalului și se înscrie într-un program duhovnicesc mai amplu, aici fiind o tradiție ca în fiecare primă săptămână din posturile mari de peste an să se săvârșească Taina Sfântului Maslu zilnic, de către un sobor de preoți din Protopopiatul Dej, după cum a spus pr. Pavel Pop.

Comentarii Facebook


Știri recente