Duminica Mironosițelor la Mănăstirea Voivozi

În Duminica a treia după Învierea Domnului, a Mironosițelor, în altarul de vară al mănăstirii voievodale din localitatea Voivozi, cu hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfinții Ierarhi Varlaam, Mitropolitul Moldovei și Sucevei, și Ioan de la Râșca și Secu’, Preasfințitul Sofronie al Oradiei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de 16 slujitori, ieromonahi, preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Sfânta Mănăstire Voivozi este o străveche vatră monahală, atestată arheologic încă din secolul al XIV-lea, pe vremea voievozilor Balc și Drag, nepoți ai lui Dragoș Descălecătorul, de numele lor legându-se și numele locului, fiind dependentă de vestita Mănăstire ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Perii Maramureșului, stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.

Preasfințitul Sofronie a fost întâmpinat cu entuziasm de soborul de preoți, de măicuțele ostenitoare, în frunte cu maica stareță Teodora, și numeroși credincioși, cu imnul arhieresc. Înălțătoarele cântări și răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Horea Oprea, în vederea primirii tainei preoției pe seama Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’ din localitatea Băile 1 Mai, Protopopiatul Oradea.

Preasfințitul Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură în care a tălmăcit pericopa evanghelică: ‘A treia Duminică după Paști este închinată de Sfânta Biserică femeilor mironosițe, purtătoare de miruri, care au alergat la mormântul Domnului pentru a-I unge trupul cu miruri, cu miresme’. Femeile mironosițe se întrebau, în drum spre mormânt, cine le va prăvăli piatra de la mormânt, dar au fost surprinse când au găsit piatra dată deja de-o parte. ‘Ele intră în mormânt și, aflându-l gol, văd un înger – tânăr îmbrăcat în veșminte luminoase, care le încurajează, arătându-le locul unde a zăcut trupul mort al Mântuitorului, dar, pentru că înviase, acum mormântul era gol. Nu ni se spune în Sfintele Evanghelii cine a prăvălit piatra de la ușa mormântului, nu ni se spune nici cum a înviat Mântuitorul, însă profețiile ne sugerează că, așa cum nu s-au stricat pecețile fecioriei Maicii Domnului la nașterea pruncului Iisus, tot așa, acum, Mântuitorul a ieșit din mormânt nestricând pecețile din piatră’.

PS Sofronie a menționat că, ‘prin Învierea Sa, Mântuitorul ne arată că trupurile înviate nu numai că sunt nestricăcioase, dar sunt pline de o putere tainică, fără ca prin aceasta firea omenească a celor înviați să se transforme în fire dumnezeiască, ci doar îndumnezeită, prin lucrarea harului’.

Preasfințitul Sofronie a adăugat, la final, că ziua femeilor mironosițe ‘este adevărata ‘zi a femeii’ în Biserica Ortodoxă, a femeilor purtătoare de miruri, pentru că, în timp ce apostolii l-au părăsit, doar femeile mirofore și Apostolul Ioan, împreună cu Maica Domnului, au rămas lângă Cruce. Și tot ele au pornit dis-de-dimineață la mormânt, ca să ungă cu miresme trupul Domnului. Aceste exemple ne sunt date ca noi să ne întărim și să ne bucurăm de marea sărbătoare a Învierii’.

Comentarii Facebook


Știri recente