Duminica Izgonirii lui Adam din Rai la Mănăstirea Jercălăi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat, astăzi, 26 februarie 2012, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Jercălăi din județul Prahova.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat care este semnificația Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 6, versetele de la 14 la 21, citită în cadrul Sfintei Liturghii: „Este o perioadă a iertării păcatelor, a împăcării, o perioadă a regăsirii sănătății noastre sufletești, precum și o perioadă în care trebuie să facem mai multă milostenie ca să arătăm că avem iubire smerită și milostivă în suflet. Dacă nu avem nimic, nici un ban, nici o haină, nici o bucată de pâine să dăm unui sărac, totuși putem face milostenie printr-un cuvânt bun, printr-un sfat bun, prin aducerea la Biserică a celor care sunt departe de Biserică. Tot milostenie este și grija pentru sănătatea trupului celor bolnavi. Nu putem să dăm un bănuț pentru că nu avem, dar putem face o vizită la căpătâiul celui bolnav, fie că se află în casă sau la spital și îi dăruim prezența noastră și astfel am făcut o milostenie bineprimită în fața lui Dumnezeu pentru că s-a arătat în ea iubirea noastră milostivă”.

Totodată, Patriarhul României a vorbit celor prezenți și despre importanța postului în viața credincioșilor: „Unim acum, în timpul postului, rugăciunea și pocăința și adăugăm la ele această mare binefacere a milosteniei, nu numai materiale, ci și spirituale. În felul acesta, noi ne pregătim pentru înviere, căci aceasta este ținta postului, să lucrăm în aceste șapte săptămâni pentru învierea sufletului nostru din moartea păcatului. Dacă facem aceasta și simțim bucuria postului, atunci, în noaptea de Paști, cei ce au postit mai mult se pot bucura mai mult, pentru că și-au pregătit sufletul pentru învierea din mormântul egoismului, din mormântul înstrăinării de Dumnezeu și de semeni”.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bibliotecii Mănăstirii Jercălăi Liturghierul, Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, precum și Slujba Sfântului Maslu și rugăciuni pentru bolnavi, cele trei volume fiind apărute recent la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, iar credincioșilor prezenți le-a oferit iconițe cu chipului Maicii Domnului – Prodromița.

Comentarii Facebook


Știri recente