Duminica Înfricoșătoarei Judecăți la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Târgu Neamț

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Sfânta Liturghie, în Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Târgu Neamț. De la primele ore ale dimineții, sute de oameni s-au adunat în biserica de la poalele Cetății Neamțului pentru a lua parte la acest eveniment deosebit din viața comunității lor, spunând că este pentru prima oară în istoria bisericii din Țuțuieni când Sfânta Liturghie este oficiată de un mitropolit.

De asemenea, Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat, ieri, un număr de șase biserici din zona Târgu Neamț.

Alături de preoți de la bisericile din zonă și de părintele paroh Stelian Cramba, din soborul de slujitori au mai făcut parte starețul Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, pr. prof. Ioan Mihoc, protopopul Protopopiatului Târgu Neamț, pr. Ioan Dogariu, și pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, fost consilier al Sectorului Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și fost director al Seminarului de la Neamț. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai corului Catedralei mitropolitane din Iași și ai corului parohiei ‘Sf. Ierarh Nicolae’.

De la primele ore ale dimineții, sute de oameni s-au adunat în biserica de la poalele Cetății Neamțului pentru a lua parte la acest eveniment deosebit din viața comunității lor, spunând că este pentru prima oară în istoria bisericii din Țuțuieni când Sfânta Liturghie este oficiată de un mitropolit. ‘Sunt mândru că orașul Târgu Neamț este din nou vizitat de către Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și ne bucurăm că am avut parte de o vreme atât de frumoasă. Poate și datorită rugăciunilor înălțate în bisericile, mănăstirile și schiturile din zona noastră, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o zi atât de frumoasă, într-un moment atât de important pentru credincioșii de aici’, a spus primarul orașului Târgu Neamț, Decebal Arnăutu.

În cuvântul de întâmpinare adresat IPS Teofan, părintele protopop Ioan Dogariu a subliniat, la rândul său, bucuria credincioșilor din Târgu Neamț de a-l avea în mijlocul lor pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ‘Vă mulțumim pentru prezența Înalt Preasfinției Voastre, în această binecuvântată zi, într-o perioadă foarte importantă pentru noi, în care ne pregătim pentru un urcuș spiritual și o primenire lăuntrică, în așteptarea celei mai mari bucurii pe care o avem, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vă aflați într-o biserică ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, de la poalele Cetății Neamțului, o biserică cu credincioși deosebiți, în frunte cu un preot vrednic, harnic în cele duhovnicești și priceput în cele gospodărești. Vă mulțumim din tot sufletul pentru faptul că ne-ați făcut bucuria să se săvârșească în această biserică Sfânta Liturghie arhierească’, a spus pr. protopop Ioan Dogariu, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, ultimul moment din istoria umanității

După oficierea Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură, în care a subliniat că Duminica Înfricoșătoarei Judecăți este închinată ‘ultimului moment din istoria umanității, dar primul al adevăratei veșnicii în împărăția lui Dumnezeu’. ‘După crearea universului și a omului, după răscumpărarea lumii prin moartea și învierea Domnului Iisus Hristos, momentul înfricoșătoarei judecăți este cel mai important. Când se va împlini aceasta, cum, unde, de către cine și în ce mod, iată întrebări la care, în mod special, în această zi, se cuvine să ne gândim. Când? Dumnezeiasca Scriptură nu ne răspunde. Doar Dumnezeu Tatăl cunoaște această clipă, care va veni, mai devreme sau mai târziu, după a Sa singură voință și știință. Cum se va desfășura această judecată a umanității? Ne spune Dumnezeiasca Scriptură că Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, va reveni a doua oară pe pământ. De data aceasta cu slavă și cu putere multă, va aduna toate ființele umane, de la Adam și până la acel moment, în valea lui Iosafat, în valea acestei lumi. Cine va judeca lumea? Scriptura ne răspunde ca Iisus Hristos va judeca lumea, căci dreapta judecată Tatăl a dat-o Fiului. Cei doisprezece apostoli și, după spusele unui alt sfânt părinte, cei mai sfinți oameni din istoria umanității ne vor fi, de asemenea, judecători. Evanghelia care s-a citit astăzi (ieri – n.r.) ne înfățișează acest moment și ne îndeamnă să ne gândim la faptul că viața pământeană are o anumită limită și că un om este judecat și după urmările faptelor lui. Astăzi ești sănătos, dar mâine ești pe patul spitalului, astăzi poate ai multe reușite în viață, dar mâine nu se știe ce se întâmplă. De aceea, cu o săptămână înainte de sfântul post al Paștilor, Biserica ne cheamă pe toți, pe cei mari și cei mici, pe cei tineri și pe cei bătrâni, să luăm aminte la marele moment al judecății lumii. Iar la această judecată, Hristos ne va întreba: ‘M-ai hrănit, M-ai îmbrăcat, M-ai găzduit în timpul vieții tale?’. Pentru că tot Mântuitorul ne spune așa: ‘Dacă ați făcut celor mai mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut. Iar dacă nu ați făcut ceva celor mai mici dintre voi, nici Mie nu mi-ați făcut’. Să fim conștienți de păcatele pe care le-am săvârșit, de greșelile pe care le-am făcut și să ne străduim să iubim pe toți și pe toate, pe cei care ne iubesc și pe cei care ne urăsc, fără limită și necondiționat. Este o condiție fără de care nu putem avea loc de-a dreapta Judecătorului, în ziua de Dumnezeu dată’, a subliniat Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii, IPS Teofan l-a hirotonit întru preot pe diaconul Cristian Oțel, pe seama parohiei Brădicești cu hramul ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’, din localitatea Dolhești, Protopopiatul Iași 2.

O biserică ridicată de ardeleni

Despre Biserica ‘Sf. Ierarh Nicolae’, așezată la poalele Culmii Pleșului, deasupra căreia străjuiește Cetatea Neamțului, părintele paroh Stelian Cramba spune că a fost ridicată de ardelenii care au trecut munții în Moldova, fugind din fața uniației promovată de Imperiul Habsburgic și găsind în preajma Cetății Neamțului un loc prielnic, unde s-au așezat cu familiile, cu copii și turmele lor, găsindu-și liniștea sufletească și pacea duhovnicească. ‘Pe străbunii credincioșilor noștri eu îi numesc martiri, pentru că au plecat din Ardeal din fața presiunilor uniației și a tunurilor generalului Bukow, care a dărâmat sute de biserici și mănăstiri de acolo. Iar când au sosit în aceste locuri țuțuienii, pentru că așa se numeau, după portul pe care îl aveau, primul lor gând a fost acela de a ridica o biserică. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1835, când au ridicat o biserică din lemn, cu ajutorul primit de la Mănăstirea Neamț’, a spus părintele paroh Stelian Cramba.

Astăzi, ‘Țuțuienii’ reprezintă o mahala a orașului Târgu Neamț, situată în partea de vest a localității, între râul Neamț (Ozana) și poala Culmii Pleșului (dealul Neamț). Odinioară, reprezenta o zonă nelocuită – prundul Ozanei, unde s-au așezat păstorii români din Transilvania, de prin părțile Bârsei, Năsăudului, din Brețcu, Siliștea-Sibiului sau alte zone. Arhivele statului din Piatra Neamț atestă că, în perioada anilor 1813-1820, s-au așezat la Târgu Neamț încă 14 familii de țuțuieni (oieri, cu portul lor specific), însumând circa 56 de suflete și conturând, prin așezarea lor, ‘mahalaua Țuțuieni’. Pe lângă rasele bune de animale, țuțuienii au adus și unele îndeletniciri care au fost însușite de populația autohtonă: roata de tors, cu un randament mult mai bun decât furca pusă la brâu, prelucrarea lânii în produse superioare calitativ celor locale sau teascul de făcut oloi. Țuțuienii erau oameni gospodari, aveau case frumoase, trainice, cu acoperișul larg, sprijinit pe coloane, ce acoperea un cerdac mare, frumos ornamentat. Fiind buni creștini, frecventau Biserica domnească ‘Sfântul Dumitru’, care le era mai aproape, dar pentru că biserica era mică pentru numărul credincioșilor din zonă, un grup de gospodari, în frunte cu Dumitru Jitiu, Thoma Possa și Ioan Pricop, s-a adresat Mănăstirii Neamț, pe moșia căreia era orașul Târgu Neamț. Arhimandritul Neonil, starețul mănăstirii, le oferă ajutorul cu bucurie, dându-le pentru construcția bisericii și amenajarea cimitirului circa o jumătate de hectar de teren, de la poalele Culmii Pleșu. Odată ridicată de țuțuieni, biserica din lemn s-a împodobit apoi cu icoane, veșminte, odoare și înzestrată cu cărțile necesare slujbelor de către același stareț Neonil, cunoscut în acele vremuri pentru bogata lui activitate tipografică.

‘Odată cu trecerea timpului, cu toate că biserica a fost bine întreținută și reparată ori de câte ori a fost cazul, a început să șubrezească, dar a devenit și neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care o frecventau. Astfel, la 4 aprilie 1882, s-a pus piatra de temelie a bisericii în care s-a săvâ rșit astăzi Sfânta Liturghie și mulțumim din tot sufletul Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan pentru dragostea de a fi rugător, în această zi, împreună cu noi’, a spus părintele paroh Stelian Cramba.

Comentarii Facebook


Știri recente