Duminică începe Postul Adormirii Maicii Domnului

În Biserica Ortodoxă la 1 august începe Postul Adormirii Maicii Domnului și ține două săptămâni, până pe data de 15 august. Anul acesta Postul Adormirii Maicii Domnului începe Duminica.

Mai multe amănunte despre importanța postului și istoricul lui aflăm dintr-o relatare făcută pentru Radio TRINITAS, a părintelui arhim. Timotei Aioanei, Eclesiarhul Mare al Catedralei Patriarhale din București și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte a virtuților alese ale Sfintei Fecioare Maria și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice. Ca vechime este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din Biserica Ortodoxă. Mă refer la Postul Sfintelor Paști, la Postul Nașterii Domnului, Postul Sfinților Apostoli și, respectiv, Postul Adormirii Maicii Domnului. Originea lui trebuie așezată în secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat și când Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început să primească o mai mare importanță. La început durata acestui post nu era la fel peste tot. În ținuturile Antiohiei se postea o singură zi, la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim opt zile. Data și durata postului au fost uniformizate în toată ortodoxia în secolul al XII-lea, la un Sinod local din Constantinopol ținut în anul 1166. Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat un post aspru, asemănător cu cel al Sfintelor Paști. În acest post credincioșii săvârșesc mai des acatiste și paraclise sau citesc mai des rugăciuni închinate Maicii Domnului așa cum ar fi Acatistul Bunei Vestiri, Acatistul ‘Bucuria celor întristați’ sau chiar Acatistul Adormirii Maicii Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…