Duminica Fiului Risipitor în Parohia Grojdibodu din Episcopia Slatinei și Romanaților

Pe 12 februarie 2012 credincioșii Parohiei „Sfântul Grigorie Decapolitul” din com. Grojdibodu, Episcopia Slatinei și Romanaților au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Sebastian, prilej cu care a fost hirotonit diacon tânărul teolog Andrei-Octavian Grigore.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pilda fiului risipitor, arătând drama fiecăruia dintre cei doi frați: „În prima parte a acestei pericope este prezentat un tânăr păcătos, care se desparte de iubirea tatălui său și pleacă într-o țară străină, dar mai apoi se întoarce acasă, se reabilitează și cu smerenie și pocăință îi cere tatălui său iertare. Celălalt frate, deși drept, rămâne afară de Împărăție, căci el greșește prin neputința de a se bucura împreună cu tatăl lor de întoarcerea fiului pierdut.

Mesajul evangheliei de astăzi acesta este: dacă suntem cumva sau vom ajunge vreodată, în anumite clipe ale vieții noastre, fiul cel pierdut, să ne aducem aminte că Dumnezeu ne așteaptă și este gata să ne repună neîntârziat și fără reproș în aceeași stare din care am căzut, numai să arătăm aceeași conștiință, smerenie și pornire de a ne schimba, asemenea fiului risipitor. Dacă, însă, suntem fiul care nu a căzut, gata să-I spunem lui Dumnezeu: „Iată de atâția ani Îți slujesc și niciodată nu Ți-am călcat porunca…”, atenție că în această „dreptate” a noastră trebuie să picurăm și un strop de iubire, pentru ca ea să nu fie o dreptate mândră și împietrită, lipsită de compasiune față de cel căzut și plină de dispreț sau judecată crudă față de el”.

Comentarii Facebook


Știri recente