Duminica Femeilor Mironosițe la biserica bucureșteană Sf. Nicolae dintr-o zi

Biserica parohiei Sf. Nicolae dintr-o zi din Capitală a îmbrăcat haine de sărbătoare în Duminica Mironosițelor. La 29 aprilie 2012, după slujba de resfințire a acestui lăcaș de cult ce datează din 1702, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La acest moment deosebit de important din viața parohiei bucureștene au participat numeroși credincioși, dar și autorități locale.

La Sfânta Liturghie s-a citit pericopa din Sfânta Evanghelie după Marcu capitolul 15, versetele de la 43 la 47 și capitolul 16, versetele de la 1 la 8. Pericopa Evanghelică face referire la momentul în care femeile mironosițe au mers la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos ducând miruri de mare preț pentru a cinsti după obicei pe Iisus Domnul Cel îngropat. Însă, nu L-au mai găsit pentru că înviase. Dragostea și curajul mironosițelor au fost răsplătite cu bucuria de a se întâlni cu Însuși Hristos Cel înviat

Acest lucru se repetă și în prezent, în Biserică, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la biserica bucureșteană „Sfântul Nicolae dintr-o zi”.

„Venim la Biserică la mormântul Mântuitorului care se află în Sfântul Altar, masa Sfântului Altar reprezintă Mormântul Mântuitorului când porțile sunt închise și Tronul de Slavă al Învierii Sale când ușile sunt deschise; așa cum femeile veneau dis de dimineață la mormânt ca să cinstească pe Hristos vin credincioșii și credincioasele la Biserică și după ce ascultă Evanghelia Învierii și mărturisesc credința lor, în Simbolul de Credință, către Sfârșitul Liturghiei se întâlnesc cu Hristos Cel Răstignit și Înviat prezent în Sfânta Împărtășanie”, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioșilor participanți la resfințirea Bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o zi despre curajul mărturisitor al femeilor mironosițe și despre importanța exemplului lor pentru fiecare dintre noi.

„Evanghelia după Sfântul Ev. Matei ne spune că pe când se întorceau ele spre casă de la mormânt spre Ierusalim, deodată, pe neașteptate, Iisus Cel Înviat le-a întâmpinat și le-a zis Bucurați-vă, nu vă temeți. I-au recunoscut vocea și îndată au căzut la picioarele Lui și ele cuprinzând picioarele Lui cu siguranță au văzut din aproape rănile cuielor în picioarele Lui. Aceasta ne arată cum să ne întâlnim cu Hristos Cel Înviat, în multă smerenie și tăcere, evlavie și dragoste arătând dragostea noastră față de Hristos ca răspuns la dragostea Lui desăvârșită, jertfelnică pentru mântuirea oamenilor dăruindu-le viață prin Învierea Sa. Întrebarea cea dintâi este de ce femeile mironosițe s-au întâlnit cu Hristos? De ce nu a fost suficientă mărturisirea îngerului? Ea a fost suficientă pentru ele, dar totuși s-au învrednicit și de darul de a-L vedea față către față. Ei bine, pentru că Hristos Cel Răstignit și Înviat văzând că ele nu se îndoiesc, ci au primit Evanghelia Învierii proclamată de înger la mormânt a dorit să le facă o mare bucurie, bucuria întâlnirii cu El Cel Înviat”, a mai spus Preafericirea Sa.

În Duminica Mironosițelor, în Biserica Ortodoxă Română, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se prăznuiește Duminica Femeii Creștine. Astfel, în cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adus un omagiu de recunoștință tuturor femeilor credincioase care iubesc pe Hristos, pe Maica Domnului, pe toți sfinții lui Dumnezeu și Biserica lui Hristos.

„Adresăm felicitări tuturor femeilor creștine din familii, din mănăstiri, mame și fecioare, pentru că prin multe femei Dumnezeu a arătat binecuvântarea Sa în transmiterea credinței”, a mai spus Patriarhul României.

Pentru activitatea desfășurată până acum, părintele paroh Vasile Ioana a primit din partea Patriarhului României rangul de iconom stavrofor. La finalul slujbei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a acordat distincții tuturor celor care s-au implicat activ în restaurarea lăcașului de cult ocrotit de Sf. Nicolae și, începând de astăzi, de Sfintele Femei Mironosițe.

Comentarii Facebook


Știri recente