Duminică de bucurie și recunoștință în Patriarhia Română

Duminică, 30 septembrie 2012, a fost zi de bucurie în Patriarhia Română. Ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și credincioși s-au rugat și I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, cu prilejul împlinirii a cinci ani de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul ierarhilor, preoților și diaconilor, iar la final a fost oficiată slujba de Te Deum, potrivit Ziarul Lumina. Momentul aniversar în cadrul căruia au fost prezentate mesajele de felicitare ale autorităților de stat centrale și locale a avut loc în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei. Ceasul de sărbătoare a continuat în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei, cu prezentarea filmului documentar ‘Continuitate și înnoire’ realizat de TRINITAS TV și lansarea a două albume aniversare.

Ieri, în ziua de pomenire a Sfântului Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, la dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Patriarhul României, din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, IPS Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei și Harghitei, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat aspectele duhovnicești ale noii porunci aduse de Iisus Hristos cu privire la iubirea vrăjmașilor, o poruncă aparent cu totul nefirească, peste putința omenească, dar ‘Mântuitorul ne cere să iubim nu omenește, ci dumnezeiește’. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că această poruncă pare contrară firii noastre din cauza faptului că aceasta a căzut în păcat și, astfel, natura umană căzută în păcat nu se manifestă potrivit voii lui Dumnezeu, omul fiind creat după chipul și asemănarea Sa. ‘Natura, în starea ei normală, este cea care se aseamănă cu Dumnezeu. Numai bunătatea este cu adevărat firească, răutatea este nefirească, este rezultatul păcatului care a introdus patima și înclinarea spre rău în om. Răutatea este ceva adăugat naturii umane, nu este ceva firesc, și natura păcătoasă se manifestă ca un amestec de bine și de rău. Această alternanță arată o natură tulburată, nu una conformă cu asemănarea noastră cu Dumnezeu, ci una care ne face contrari voinței lui Dumnezeu.’

Porunca iubirii vrăjmașilor nu poate fi împlinită prin forțe proprii, fiindcă ‘ceea ce ne cere Hristos, nu putem împlini fără El’, fiind astfel nevoie de sălășluirea iubirii lui Hristos în inimile noastre, ‘ca urmare a rugăciunii adresate Lui, ca să ne dăruiască El iubirea pe care ne cere să o arătăm față de semeni’. ‘Cum se traduce concret în faptă iubirea de vrăjmași? Printr-o schimbare a felului nostru de a gândi, de a fi, de a simți și de a făptui. Această schimbare se realizează în trepte, mai întâi conștientizând faptul că nu putem să iubim pe vrăjmași din cauza dorinței de răzbunare. Nu putem să iertăm ușor, dar uităm ușor dacă cineva ne-a lăudat sau ne-a vorbit de bine și ținem minte foarte mult cuvintele grele și faptele care ne-au umilit sau supărat. Este nevoie de o luptă cu noi înșine ca să putem împlini porunca iubirii de vrăjmași. Această luptă, pe lângă conștientizarea de care avem nevoie asupra stării noastre duhovnicești, presupune ca primă etapă rugăciunea pentru vrăjmași. Nu putem ierta imediat în mod sincer, dar putem să-i pomenim în rugăciuni pe cei care ne-au făcut rău cândva și, încetul cu încetul, prin pomenirea lor în rugăciune, cerând de la Dumnezeu schimbarea atitudinii lor și scuzându-i că poate nu doar din voia proprie, ci și din ispita vrăjmașului diavol s-au comportat așa, începe și inima noastră să se înmoaie și mintea noastră să se lumineze’, a arătat Preafericirea Sa. Mântuitorul Iisus Hristos ne cere împlinirea poruncii iubirii vrăjmașilor pentru ca sufletul omului care a trecut prin suferință, suportând răutatea cuvintelor și faptelor venite de la vrăjmaș, să dobândească o stare de însănătoșire spirituală. ‘Memorarea răului făcut de alții nouă devine propria noastră răutate, pe când rugăciunea pentru vrăjmași și iertarea lor înseamnă și eliberarea noastră de prezența răutății lor în sufletele noastre.’

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de Te Deum. Înainte de polihroniu, din partea Sfântului Sinod, IPS Mitropolit Iosif a rostit cuvântul aniversar ‘5 ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel al României’ și a dăruit o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, arhim. Timotei Aioanei, mare eclesiarh, a oferit Preafericirii Sale, din partea slujitorilor Catedralei patriarhale, o Sfântă Evanghelie, confecționată la atelierele Patriarhiei Române. ‘Toate aceste expresii de iubire în Hristos sunt pentru noi o încurajare și un semn de responsabilitate mai mare. Totdeauna darul presupune răspuns cu alte daruri. Dăruirea harului presupune din partea noastră dăruire prin slujire’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul acestui moment de rugăciune, Patriarhul României a citit mesajul ‘Rodire întru comuniune și conlucrare’.

Programul manifestărilor a continuat în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei, unde ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților de stat centrale și locale, personalități ale vieții publice românești, membri ai Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și mireni, s-au reunit pentru a-l felicita pe Întâistătătorul Bisericii noastre. Mesajul președintelui țării, Traian Băsescu, a fost transmis de consilierul de stat Eugen Tomac, iar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Ștefan Zgonea, a transmis mesajul de felicitare din partea Parlamentului României. Mesajul din partea Guvernului României, transmis de primul-ministru Victor Ponta, a fost citit de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Mesaje de felicitare au mai fost rostite de către acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, și de către prof. dr. Maria Voinea, prorectorul Universității din București, care a transmis felicitările profesorului dr. Dumitru Mircea, rectorul Universității din București.

După cuvântul de binecuvântare și mulțumire al Patriarhului României, momentul festiv a continuat în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’, unde a fost prezentat filmul documentar ‘Continuitate și înnoire’, realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. Tot în cadrul momentului festiv din Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ a avut loc și lansarea albumului ‘5 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel al României’, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, sub coordonarea părintelui consilier patriarhal Mihai Hau, precum și a volumului ‘5 ani de slujire în Mitropolia Munteniei și Dobrogei’, apărut la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, sub coordonarea părintelui consilier cultural Cristian Câdă. Cele două volume au fost prezentate de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectelor demarate în cei cinci ani de patriarhat, precum și tuturor celor prezenți la acest moment aniversar.

Comentarii Facebook


Știri recente