Duminica a XXV-a după Rusalii la parohia Vladimirescu, Arad

În Duminica a XXV-a după Rusalii, la invitația preotului paroh, Petru Bercean- Negrean, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit lucrările de pictură exterioară și parțial interioară executate la biserica parohiei Vladimirescu, Protopopiatul Arad, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Timotei a arătat cum Pilda Samarineanului milostiv (Luca 10), descoperă înțelesul tainic al milostivirii dumnezeiești prin Iisus Hristos Domnul, modelul apropierii de cel lovit de moarte pe cărarea vieții.

„Simbolismul pildei privește cu precădere vindecarea celor bolnavi prin mijloacele Bisericii, între care Taina Sfântului Maslu și a Sfintei Împărtășanii, de asemenea celelalte rânduieli spre trebuință. Sfințirea de acum a lucrărilor de înnoire și împodobire a bisericii, sub ocrotirea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir reîmprospătează în cugete darul ungerii sfinte ca întărire a comuniunii parohiale în numele unității creștine subliniate de apostolul zilei(Efeseni 4) ce îndeamnă la a răspunde chemării divine spre desăvârșire. Cele realizate aici sunt pe linia istoriei, numele însuși al lui T. Vladimirescu oglindind începutul unei Românii înnoite” a arătat Înalt Preasfinția Sa.

La timpul potrivit au fost hirotesiți întru iconom stavrofor preotul Axente- Flavius Petcuț, noul protopop al Aradului și preotul paroh Petru Bercean- Negrean, acesta mulțumind ierarhului pentru prezența în parohie și pentru distincția primită.

După încheierea slujbei, împreună cu autoritățile locale și județene, cu soborul de preoți, Înalt Preasfințitul Timotei a asistat, în sala Căminului Cultural din localitate la spectacolul folcloric oferit de formațiile de muzică și dansuri populare din Vladimirescu, cu prilejul acestui eveniment memorabil, felicitându-I pe tinerii artiști pentru măiestrie și talent, pentru păstrarea și perpetuarea jocurilor și cântecului românesc autentic.

În după- amiaza zilei, la paraclisul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din municipiul Arad, IPS Timotei a luat parte la Slujba Acatistului Sf. Mare Mucenic Mina, unul dintre patronii paraclisului. Cuvântul de învățătură al Chiriarhului a evidențiat că hramul acesta se înscrie în șirul zilelor premergătoare închinate sfinților tămăduitori, a doctorilor fără de arginți, prilej cu care au avut loc și pelerinaje cu sfinte moaște, devenite tradiționale, stăruind asupra faptului că sfinții redau icoana milostivirii dumnezeiești, cu îndemnul de a-i urma prin tot ceea ce vădește iubirea față de toți oamenii.

Comentarii Facebook


Știri recente