Duminica a XVIII-a după Rusalii în biserica Parohiei sibiene Turnu Roșu

Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Turnu Roșu, județul Sibiu, a fost binecuvântată de IPS Laurențiu, pentru a încununa lucrările de înfrumusețare efectuate în ultima perioadă. Evenimentul religios a deschis și manifestările populare din localitate, ce au marcat Zilele Turnu Roșu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Sosirea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în localitatea de la poalele Munților Făgăraș a însemnat și prima vizită a unui ierarh la biserica voievodală din Turnu Roșu din ultimele decenii.

Lăcașul de cult din Turnu Roșu este unic în Ardeal, atât prin frumusețe, cât mai ales prin însemnătatea istorică. Biserica a fost zidită la 1653 de Matei Basarab, domnitorul Țării Românești, și este asemănătoare bisericilor din sudul țării. În 1750 a fost ridicat turnul bisericii, iar la 1827 a fost extins spațiul dintre naos și altar, pentru a răspunde nevoilor parohiei. Sfințirea a fost săvârșită pe 11 noiembrie 1828, de episcopul Vasile Moga.

La Sfânta Liturghie oficiată de IPS Laurențiu, duminică, 23 septembrie, în soborul de preoți s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu, pr. Aurel Pavel, protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton și cinci preoți născuți în Turnu Roșu, între care și actualul paroh, pr. Mihai Vrânceanu. Lăcașul de cult a fost înconjurat și stropit cu apă sfințită, după care s-a oficiat Sfânta Liturghie. Au fost prezenți numeroși credincioși din sat și fii ai satului, profesori universitari, intelectuali, primarul comunei Turnu Roșu, Stelian Istrati, alți reprezentanți ai autorităților locale. Răspunsurile liturgice au fost date de tineri teologi din grupul psaltic al Catedralei mitropolitane din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

La Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți slujitorii altarului bisericii-monument istoric din Turnu Roșu. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia duminicii, în care este prezentată pescuirea minunată, și i-a felicitat pe credincioși pentru eforturile depuse în trecut pentru renovarea bisericii, dar și pentru grija arătată în ultima perioadă față de lăcașul de cult unicat. Mitropolitul Ardealului i-a îndemnat să rămână la fel de atașați de biserica lor și s-o împodobească mereu cu prezența lor la sfintele slujbe.

‘Nu găsim în Sfânta Scriptură vreo ezitare din partea celor care au primit chemarea apostolică de la Mântuitorul Iisus Hristos de a deveni pescari de oameni. I-a rânduit Dumnezeu pe fiecare pe rând, pentru ca urmarea lui Hristos să fie deplină, chemarea lor să fie totală și pentru ca ei să devină cu adevărat pescari de oameni’, a subliniat IPS Laurențiu. Ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohial, precum și autorităților locale.

Comentarii Facebook


Știri recente