Duminica a X-a după Rusalii la Biserica Maica Domnului-Dudu din Craiova

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a slujit astăzi, în Duminica a 10-a după Rusalii, în sobor de preoți și diaconi, la Biserica paraclis mitropolitan „Maica Domnului – Dudu” din Craiova, ne-a precizat Gheorghe Cioiu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a detaliat câteva din învățăturile pericopei evanghelice din această duminică, ce descrie minunea vindecării unui lunatic, subliniind importanța Postului și a Rugăciunii in lupta împotriva ispitelor si a patimilor venite de la cel rău.

„Dacă luăm în considerare că păcatul este vehicolul pe care Satana îl folosește ca să intre în sufletul nostru, cu adevărat trebuie să ne facem griji, pentru că multe păcate lăsăm să intre în inima și sufletul nostru. Tocmai de aceea avem nevoie de Post și Rugăciune, alături de Taina Spovedaniei, spre a ne curăța. Ele sunt medicamentele care pot scoate afară din viața noastră mânia, mândria, plăcerile trupești și alte păcate care ne îmbolnăvesc sufletul și trupul”, a precizat IPS Irineu.

Ridicată între anii 1750-1756, Catedrala – paraclis mitropolitan „Maica Domnului-Dudu”, s-au „Madona Dudu” cum mai este cunoscută, a fost reconstruită în 1844, după ce a fost aproape distrusă de cutremurul din 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Numele sfântului locaș a rămas în tradiția locului după icoana Maicii Domnului, care – spune legenda – a fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul. În incinta așezământului a funcționat o perioadă vechea școală „Obedeanu”, care în 1826 a devenit Școala Centrală. Hramurile bisericii sunt „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Antonie cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente