Duminica a VIII- a după Rusalii în Arhiepiscopia Aradului

În Duminica a VIII-a după Rusalii, la 29 iulie 2012, în dimineața zilei, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a participat, în fața Palatului Administrativ din municipiul Arad, la festivitatea prilejuită de sărbătorirea la nivel național a Zilei Drapelului. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de Te- Deum, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența oficialităților locale și a reprezentanților armatei, după cum ne informează Pr. Vasile Pop, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

În continuarea itinerarului pastoral ÎPS Arhiepiscop Timotei a efectuat o vizită pastorală la noua biserică a parohiei Șega I, protopopiatul Arad, unde a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, în prezența unui mare număr de enoriași, majoritatea ctitori și binefăcători ai sfântului locaș. Predica rostită de către Chiriarh a avut ca temă ,,despre hrana duhovnicească”, având în vedere înmulțirea pâinilor spre săturarea mulțimilor ce urmau pe Mântuitorul.

,,Dincolo însă de cele materiale, mai ales cu privire la Sfintele Taine ale Bisericii, se văd și cele spirituale. Pâinea pe care o cerem zilnic Tatălui ceresc în Rugăciunea Domnească devine realitate euharistică, Trupul Domnului însuși. Biserica este Trupul tainic al Mântuitorului în comuniunea căruia credincioșii sunt mădulare. Noua biserică ce are încă de împlinit lucrări de finisare este icoana Bisericii locale din care toți fac parte, împărtășindu- se din pâinea care s-a pogorât din cer, Iisus Hristos, Domnul”, a subliniat Înalt Preasfinția Sa.

În încheierea slujbei, în numele celor prezenți, preotul locului, părintele Aurel Bonchiș, a mulțumit Chiriarhului pentru vizită și pentru îndrumările date pe tot parcursul execuției lucrărilior.

În după-amiaza zilei, Înaltpreasfințitul Timotei a participat la programul religios al Oastei Domnului, desfășurat la Catedrala Veche din municipiul Arad. În final, făcând o rezumare a conținutului cuvântărilor, poeziilor și imnelor întrunirii, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat cele privitoare la datoriile ce revin membrilor Oastei Domnului, mulțumind reprezentanților Sfatului Frățesc pentru grija de a fi în corespondență cu activitatea generală a Bisericii. În legătură cu citirile zilei Înaltpreasfinția Sa a subliniat însemnătatea unității Oastei Domnului în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, arătând și aceea că: ,, atragerea atenției din partea sfântului apostol Pavel cititorilor epistolei sale ( I Cor. 1) asupra pericolului dezbinării, de asemenea asupra necesității de a avea toți același cuget, ca și stăruința sfântului evanghelist asupra minunii înmulțirii pâinilor ( Matei 14), leagă în context înțelesul pâinii coborâte din cer, prin care se asigură comuniunea între oamenii de credință și a acestora cu Dumnezeu”.

Întreaga manifestare duhovnicească a prilejuit adâncirea cugetării despre strângerea legăturii dintre credincioșii Oastei Domnului, sub îndrumarea Bisericii, pentru împlinirea celor de folos întregii obști, iar în contextul mențiunii Evangheliei duminicii,a vindecării bolnavilor de către Domnul, despre datoria purtării de grijă față de cei suferinzi, ce revine tuturor celor care Îl urmează, având în vedere că anul în curs este închinat acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente