Duminica a III-a dupa Pasti sau Duminica Femeilor Mironosite

In Biserica Ortodoxa astazi este Duminica Mironositelor, zi in care sunt cinstite femeile ce au venit la mormantul Mantuitorului nostru Iisus Hristos cu miruri. Femeile Mironosite au fost primele care L-au vazut pe Mantuitorul Hristos Inviat, pentru ca ele i-au stat alaturi in timpul patimilor Sale. Despre praznicul de astazi ne-a vorbit parintele profesor Dragos Stanciu, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Slobozia: ‘Praznicul de astazi are puterea de a face sa taca buzele celor necredinciosi care acuza Ortodoxia pentru faptul ca nu acorda rolul cuvenit femeilor. Ceea ce este semnificativ sunt biografiile acestor femei de stari diferite: Marta si Maria, in casa carora odihnea Mantuitorul Iisus Hristos; Salomeea, care daruise cetei Apostolilor pe cei doi fii ai ei; Maria lui Cleopa, numita si cealalta Marie, mama fratilor Domnului, adica verisorii Mantuitorului Iacob, Iuda, Iosif si Simon; Ioana, care era sotia lui Huza, un iconom al lui Irod; Suzana cea pomenita de Evanghelistul Luca si care slujea impreuna cu Ioana; Maria Magdalena, cea din care Mantuitorul scosese sapte demoni, cea pacatoasa si care a spalat picioarele Mantuitorului’.

De asemenea, parintele profesor Dragos Stanciu ne-a vorbit si despre exemplul pe care il ofera peste timp Femeile Mironosite ce au urmat pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos in timpul activitatii Sale: ‘Aceste femei au taria sufleteasca de a merge la mormant ca sa implineasca randuiala. Este ceea ce face din vremea aceea pana astazi femeia crestina, care implineste randuielile, mai cu seama ce tin de cei adormiti. Prin tamaia pe care o duc femeile la morminte in zori de zi imblanzesc moartea, o fac mai blanda. Femeile mironosite sunt o pilda nu doar pentru femei, ci si pentru barbatii care au de multe ori teama de a-si marturisi credinta, au o jena de a se marturisi si spovedi’.

Sfintele Femei Mironosite sunt modele de credinta pentru toate femeile crestine. Din acest motiv, duminica a III-a dupa Sf. Pasti a devenit Ziua Femeilor Crestine. Parintele profesor Dragos Stanciu ne-a subliniat necesitatea pretuirii tuturor femeilor crestine: ‘S-ar cuveni sa ne intoarcem cu privirea in aceasta duminica spre toate sfintele mucenite, sfintele cuvioase si toate sfintele care ne ocrotesc, incepand cu Maica Domnului, cea pe care o pomenim la fiecare slujba si la fiecare rugaciune, si ar trebui sa mergem si spre sfintenia pe care o gasim in viata femeii crestine, in viata femeilor care umplu bisericile noastre si se jertfesc ca mame, ca sotii, ca enoriase pline de ravna, ostenind pentru a duce vestea Invierii. Este un praznic de cinstire e femeilor mironosite si a tuturor femeilor evlavioase si credincioase’.

Comentarii Facebook


Știri recente