Duminica a III-a dupa Pasti sau a Mironositelor

In Biserica Ortodoxa, astazi este Duminica Mironositelor, zi in care sunt cinstite femeile ce au venit la mormantul Mantuitorului nostru Iisus Hristos cu miruri. Femeile mironosite au fost primele care L-au vazut pe Mantuitorul Hristos inviat, pentru ca ele i-au stat alaturi in timpul patimilor Sale. Ele sunt modele de credinta pentru toate femeile crestine. Din acest motiv, Duminica a treia dupa Pasti a devenit Ziua Femeilor Crestine. PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, ne-a vorbit despre semnificatiile Duminicii Mironositelor: ‘Din a treia duminica nu facem altceva decat sa regasim motivele bucuriei, insa motivele bucuriei sunt pretutindeni in creatia lui Dumnezeu. Avem nevoie de niste impreuna-calatori, de niste ghizi care sa ne duca spre bucurie, si spre aceasta bucurie se duc femeile purtatoare de aromate, purtatoarele de mir. Putem sa spunem ca, din acest moment, femeia crestina capata demnitatea de apostol, adica demnitatea de a vesti mai departe bucuria lor de a-L fi intalnit pe Mantuitorul Iisus Hristos. La aceasta bucurie ne cheama Duminica a III-a, care este de fapt o legatura directa cu Duminica Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, insa accentul este unul precis, pe apostolatul femeii crestine’.

De asemenea, PS Casian ne-a subliniat si necesitatea pretuirii tuturor femeilor crestine: ‘Dragostea de mama este de fapt medicamentul de care are nevoie societatea noastra. Noi insine trebuie sa indreptam astazi, in toate bisericile noastre, rugaciuni catre Dumnezeu, pentru a intari in misiunea lor apostolica, pentru a intari mamele crestine, crestinele noastre care, impreuna cu toata suflarea crestineasca, sa framante si sa dospeasca framantatura poporului nostru, un popor al invierii’.

Despre semnificatiile Duminicii Mironositelor ne-a vorbit si parintele Ioan Ghiurco, paroh al Bisericii ‘Inaltarea Domnului’ din Zalau: ‘Femeile mironosite au fost primele martore ale Invierii lui Iisus, cele dintai care l-au recunoscut si cu Care a stat de vorba, cele dintai care au dus vestea Apostolilor. Cuvintele ‘Hristos a inviat’ au fost rostite pentru prima oara de catre una din mironosite. Au ramas in istoria Bisericii sub acest nume, pentru ca ele s-au dus a treia zi dupa ingropare la mormant, conform obiceiului, ca sa unga Trupul lui Iisus, fiind purtatoare de mir. La marturia mironositelor s-a adaugat multime de alte marturii, marturii care stau acum la temelia credintei noastre in Invierea Domnului si in invierea noastra’.

Comentarii Facebook


Știri recente