Duhurile rele se tem de omul unit cu Dumnezeu

În toate bisericile ortodoxe s-a citit, ieri, 12 august 2012, Evanghelia Duminicii a X-a după Rusalii, de la Sfântul Evanghelist Matei (XVII, 14-23), în care se relatează despre minunea vindecării unui copil lunatic de către Mântuitorul Iisus Hristos. În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidențiat rolul rugăciunii și al postului în alungarea duhurilor rele, după cum informează Ziarul Lumina.

Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că ‘prin rugăciune omul se unește cu Dumnezeu și prin postire se smerește. Când omul se unește cu Dumnezeu prin rugăciune și se află în stare de smerenie atunci el se golește de sine însuși, de egoismul vieții sale și se umple de prezența harului lui Dumnezeu, se umple de sfințenie. Și numai în fața sfințeniei lui Dumnezeu prezentă în om prin rugăciune și post demonii se înfricoșează, se tem. Demonii nu se tem de cuvintele aspre sau de cuvintele frumoase, ci se tem doar de prezența Duhului Sfânt în omul credincios. Mântuitorul arată că este nevoie ca omul să se unească cu Dumnezeu ca să poată birui duhurile rele. Omul unit cu Dumnezeu prin rugăciune și prin post devine un om purtător de Duhul Sfânt și numai Duhul Sfânt alungă duhurile rele, pentru că sfințenia și lumina Duhului Sfânt alungă răutatea, necurăția duhurilor rele și, de aceea, ele se mai numesc și duhuri necurate, nedrepte, pervertite, întunecate, înșelătoare, chinuitoare, duplicitare’.

Preafericirea Sa a mai explicat că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaște atât natura umană care poate primi în ea pe Duhul Sfânt, cât și natura umană care din necredință și neglijență devine pradă a duhurilor rele: ‘Omul nu poate rămâne în stare de neutralitate. Dacă omul nu se înduhovnicește prin lucrarea Duhului Sfânt atunci el se înrăiește, se înrăutățește prin influența duhurilor rele asupra lui, care adesea lucrează prin patimi, prin cuvinte rele, prin gânduri necurate și prin fapte distrugătoare de comuniune și vătămătoare pentru viața celor din jur’.

Patriarhul României a mai explicat că Mântuitorul nu mustră pe tatăl copilului, ca și când ar fi necredincios, ci mustră poporul întreg pentru a arăta că nu e suficient să se roage un singur om pentru vindecare, ci și comunitatea trebuie să se roage pentru alungarea duhurilor rele. De aceea, rugăciunea Bisericii întregi este rugăciunea cea mai puternică.

Comentarii Facebook


Știri recente